kukli1

kukli1

Варненските кукли – с международно признание от Европа и Азия

срещи с публиката от различни краища на света слагат отпечатък върху атмосферата на приповдигнатост, с която трупата влиза в новия сезон. 

Варненските актьори никога няма да забравят как са раздавали автографи върху ръце, чанти и билети на възхитената публика в Тайван. Трупата беше поканена на уникалния фестивал „Изкуството, което образова” във втория по големина тайвански град - двумилионния Каушунг. От всички видове изкуство варненската трупа единствена от поканените от цял свят артисти представя магията на кукления театър. Билетите за постановката „Алегро виваче” свършват светкавично, а публиката поздравява артистите като истински звезди.
„За рождения ден на Държавния куклен театър ще зарадваме своята многобройна и обичана публика във Варна с поредица нови спектакли и участия в проекти”, казва Вера Стойкова, директор на театъра, режисьор и артист.kukli2
Артистите репетират за две премиери. На 26 октомври се вдига завесата за „Вълшебното огниво” от Андерсен. Режисьорът Георги Михалков създава уникална визия и разказ, който да увлече и деца, и родители. В края на ноември ще бъде готова постановката за възрастни „Лека походка и други опити” от Ханох Левин с режисьор Боян Иванов. Театърът си партнира с училища и детски градини по проекта „Успех”. По проекти от програмата „Варна – територия на творчеството” на Община Варна театърът беше съорганизатор заедно с младежка група „Аморфа” на малък градски фест „Дъга”, ще бъде домакин и на новия музикален спектакъл на група „Ла Мигра”. Трупата работи и по международен проект на асоциация „Куклотерапия”. 
„Успехът ни на фестивали в Испания, Сърбия, Тайван, Турция, където се канят само селектирани трупи и заглавия, и където присъстват стотици артмениджъри и зрители, е международният отглас за класата на Държавния куклен театър във Варна. Всички наши партньори ни представят с това, че сме 60-годишен театър от град, който е кандидат за Европейска столица на културата през 2019 г. Те са горди, че държавен театър с дълга история може да прави толкова модерни и конвертируеми неща, които се харесват на всички. Щастливи сме, че печелим симпатии по цял свят и тук, и продължаваме да търсим провокацията – да откриваме нови ниши, да говорим на нашите малки и големи приятели на универсален език на сценичното изкуство” - казва Вера Стойкова.
Тя още е под емоциите от гостуването в Тайван. Там варненци показват своя изключителен актьорски спектакъл „Алегро виваче”. Вера Стойкова е поканена да говори на церемонията за закриването от името на всички гостуващи трупи от цял свят. Артистичното си слово варненската актриса произнася на една сцена с кметовете на Каушунг и Окинава, Япония.
Сред сериозните участия по покана на големи фестивали е гостуването на постановката „Девет и половина” на форума в Ниш, Сърбия и на куклено-музикалното „Алегро виваче” – на стария и престижен фестивал „Пиф” в Загреб, Сърбия. Варненските актьори блесват и на откриването на Панаира на куклите в София.
Преди дни актьори от Държавен куклен театър Варна се завърнаха от Швабиш Гмюнд, близо до Щутгарт, Германия. Живописното градче на всеки три години се превръща в арт пространство за единствения в света фестивал на сенките, в който сгради и площади се преобразяват от магичните светлини на авторски инсталации. На този фон постановката „Пещерата и сенките” на Сашо Анастасов е сред сензациите на форума.
Държавният куклен театър във Варна има в репертоара си 30 заглавия, които не слизат от сцена. Рекордьори сред тях са „Пепеляшка” и авторският спектакъл „Фолклорни фантазии”, който жъне слава по наши и чужди сцени вече единадесета година.

Днес+