Vaterbolisti1

Vaterbolisti1

Ватерполистите завършиха трети в група "Б"

класираха на трето място в група "Б". Първи е съставът на "Локомотив" (Русе), следван от "Арда" (Кърджали), четвърти е отборът на "Септември" (София).

През изминалия вече сезон при мъжете "Черноморец" участва със състав, включващ състезатели от групата на юноши старша и младша възраст. Въпреки младостта си и недостатъчен игрови опит бургаските ватерполисти защитиха по достоен начин клубната емблема и името на своя град.    

Във финалния турнир много малко не достигна на възпитаниците на треньора Петър Йонов да завършат с пълен актив от победи. В две от срещите "Черноморец" отстъпи с един гол разлика. Двубоят срещу "Арда" завърши при 6:7, а срещу "Локомотив" краят на срещата дойде при 10:11. За домакините тези два мача бяха и най-оспорваните.

Срещу "Арда" бургаските ватерполисти удариха над десет греди, а още поне толкова удара бяха спасени от вратаря на кърджалийския тим, който е най-добрия състезател в турнира на този пост.

Много труден и изнервен беше двубоят срещу "Локомотив", в чийто състав играят двама състезатели от Румъния. След доста спорно съдийство през първи две части, много груба и непозволена от правилника игра, едва в средата на четвъртия период при резултат 8:11 най-накрая реферите решиха да изгонят без право на смяна единия румънец. Причина за това станаха скандалните действия на представител на северната ни съседка, който шокира с неспортсменското си поведение публиката. Той налетя на наш състезател и направи опит да се саморазправи с него. Румънецът беше спярн от няколко свои съотборници, които скочиха във водата и доста трудно го изтласкаха назад. Видимо разяреният чужденец отказа да излезе от басейна и дори нападна състезател от своя отбор.  

В оставащото време до края на мача "Черноморец" намали резултата, но пропиля дузпа и две чисти положения пред вратата на гостите, което им коства победата.

В последния мач от финала бургазлии с лекота се наложиха над столичния "Септември" с 15:10. Победата от официалната ложа изгледаха кметът на община Бургас Димитър Николов и началник отдел "Спорт" Веселина Деведжиева.

Сблъсък на стари школи, мачове с много заряд и тежък турнир- така характеризира финалната фаза от от група "Б" на държавния шампионат за мъже председателят и старши треньор на "Черноморец" Петър Йонов.

"Играеше се не за класиране, а за имиджа на школите. Нашето участие е връх в развитието на клуба, като се има предвид, че не отстъпваме по нищо на поне два отбора от първата шестица. Гледаме с умерен оптимизъм за бъдещето. Разчитаме на младага смяна, която напира, а в маратона оцеляват най-подготвените", заяви Йонов.

"Още в началото на годината знаехме, че ни очаква тежък сезон - със закъснялата подготовка, ремонта на закрития басейн, грипната ваканция. Надявам се поне на един медал, а догодина вече ще сме на върха във възрастовата граница и там се надявам на по-солидни успехи. Ние показхаме кой е "Черноморец" във водната топка, важното е да напредваме непрекъснато, а с новата база, нещата няма как да не се случват", е убеден старши треньорът.

Бургаският открит басейн "Флора" посрещна финалните срещи от Държавното първенство по водна топка за мъже с ново електронно табло. Още миналата година кметът Димитър Николов обеща да оборудва плувното съоръжение с необходимата техника и я осигури. Без информационното табло, отчитащо освен резултата, но и игровото време, Бургас щеше да изгуби домакинството си за финала.