PB230164

PB230164

Вдигат параклис в Бургас по повод 100 г. Балкански войни

от 24 пехотен черноморски полк. Идеята за параклиса е на инж.Николай Кожухаров и тя срещна подкрепата на областния управител на Бургас Константин Гребенаров. По негово предложение днес в Областна управа бе учреден Инициативен комитет, който ще работи за популяризиране на идеята, за набиране на средства и за нейната реализация. За председател на ИК е избран областния управител Константин Грененаров. Освен него в Управителния съвет влизат още Витка Вълчева - зам.-председател на Търговско индустриалната камара в Бургас и комодор Митко ПетевPB230170 - командир на Военноморска база ВМС. Секретар на комитета стана Тодорка Тодорова - специалист в Областна администрация. Членовена на Инициативния комитет са още - сливенският митрополит Йоаникий, кметът на община Бургас Димитър Николов, Димитър Янакиев - председател на Камата на строителите, Цанко Иванов - председател на Търговско-промишлената палата в Бургас, архитект Филипа Гугучкова, Митко Иванов - председател на Дружеството на художниците в Бургас, композиторът Стефан Диомов, Радостин Кишишев - тийм мениджър в "Черноморец", Десислава Георгиева - председател на Дружеството на журналистите и кореспондентите в Бургас.

Предстои да бъде определено точното място за параклиса. Ще бъде открита и дарителска сметка, на която всеки жител на града и общината ще може да направи своето дарение за богоугодното дело.

Параклисът ще се простира на площ от 45 кв.м. По проект ще бъде изграден по каноните на Първото и Второто българско царство. За строителството му ще бъдат нужни по първоначален разчет 60 000 лева.