DSC_8696

DSC_8696

Вече са ясни паралелките във Фотинов

"Константин Фотинов" в Бургас. Съгласно одобрените паралелки от Регионалния инспекторат по образование на Министерството на образованието и науката бургаското елитно школо тази есен ще посрещне ученици в две специалности. В "Константин Фотинов" интересът на бъдещите му възпитаници е към паралелките по специалностите "Компютърна техника и технологии" и "Програмно обучение".

По предварително направената заявка на школото, както писа сайт "Черноморие", в гимназията имаха желание да приемат за обучение ученици в още две специалности - "Възобновяеми енергийни източници" и "Оптически комуникационни системи". "Демографският срив и намалената раждаемост за пореден път дадоха отражение на приема - както при нас, така и в другите гимназии в Бургас и страната", категорични са от Професионална гимназия по електротехника и електроника "Константин Фотинов". Това е една от причините заявените четири паралелки да бъдат намалени на две.

Нека припомним, че гимназията бе посочвана като пионер в обучението, когато още през 2009-а година тук бе открита първата в страната паралелка по специалността "Възобновяеми енергийни източници". Именно тя, както и другата паралелка по модерната специалност "Оптически комуникационни системи" отпадат от приема след VII клас за учебната 2016/2017 година. В Професионална гимназия по електротехника и електроника "Константин Фотинов" се запазва приемът в двете паралелки след VIII клас. Първата е по специалността "Компютърна техника и технологии", а втората е нова - "Електрообзавеждане на промишлени предприятия", където обучението ще е дуално. 

Приемът за тази паралелка се извършва по документи и за нея могат да кандидатстват ученици с диплома за завършен осми клас.
Паралелката в ПГЕЕ е "Електрическо обзавеждане на промишлени предприятия". Тя се разкрива по българо-щвейцарския проект за дуално образование "Домино" (Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото). Детайлите по бургаското участие бяха уточнени през април на среща между кмета Николов и посланика на Швейцария в България Негово Превъзходителство Денис Кнобел.
Стартът на дуалното обучение в Бургас е напълно обезпечен. Вече са подписани договори с предприятия, които да осигурят стажуването на учениците. Учебните програми за 9-и и 10-и клас се изготвят и с тяхно участие. В 11-12-и клас започва същинското учене чрез работа. В 11-и клас децата ще са 2 дни в предприятието и 3 дни в училище, а в 12-и клас обратно - 3 дни в предприятието и 2 в училище. По време на този стаж учениците ще получават заплащане в размер най-малко 90 % от минималната работна заплата в страната при сключен трудов договор.