DSC_5174

DSC_5174

Вежди: Първо Лувъра, след това Странджа пее

Република България Вежди Рашидов е отговорил на исканата финансова помощ от кмета на Малко Търново Илиян Янчев за провеждането на събора - надпяване. Лично кметът не е имал възможността досега да се срещне с именития скулптор, за да му обясни и припомни за първия Национален събор за народно творчество, който се провежда в село Граматиково. Съборът "Странджа пее", който е предвестник на тези в Копривщица и Рожен е започнал в далечната 1960 година. Явно министър Рашидов не е наясно с историята на фестивала, основан от професор Филип Кутев и Георги Бояджиев - ръководител тогава на Българското национално радио.

Още в средата на миналата година Инициативен комитет с председател Илиян Янчев е започнал подготовката за реализацията на шестото издание, след възстановяването на събора. Той е прекъснал в периода от 80-те години на миналия век. А по регламент трябва да се провежда на четири години. За реализацията на "Странджа пее" в село Граматиково са били поискани от кмета Янчев 30 000 лева от Министерството на културата. След дългите преговори Министерството е обещало едва 4 000 лева, поясни Янчев. Благодарение на всеотдайни приятели и почитатели на народното творчество в сметката на Община Малко Търново са постъпили още 8000 лева, уточни кметът на Малко Търново. До провеждането му от 19-ти до 21-ви юни градоначалникът е убеден, че ще се намерят още благодетели.DSC_9541

За популяризирането на шестия Национален събор за народно творчество "Странджа пее" лично кметът Илиян Янчев заедно с народния певец Лазар Налбантов и гайдарджията Петко Янгьозов са обиколили всички общини в Бургаския регион. Така на практика тримата, като възрожденецът поп Митей Миткалото, са убедили кметовете на общините, които са посетили, в събора да участват индивидуални изпълнители и състави от техните населени места.