IMG_0040

IMG_0040

Военни почистиха устието на Велека снеготопенето и силното морско вълнение пясъчна коса е запушила устието на реката. Областният управител на област Бургас Вълчо Чолаков е поискал съдействие от военните за решаване на проблема. В резултат на положителна резолюция на началника на отбраната генерал Константин Попов и заповедта на командира на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев, групата за разузнаване, извличане, транспортиране и унищожаване на невзривени боеприпаси от Флотилия бойни и спомагателни кораби с ръководител майор Йордан Тодоров почисти устието на реката. То бе запушено с пясъчна коса, височината на която прехвърляше два метра. Нивото на реката  се покачваше и имаше опасност да бъде залят пътя, свързващ селищата Синеморец и Резово от община Царево.IMG_0041

След извършване на разузнавателни дейности и констатирана невъзможност за отстраняване на пясъчната коса с автотракторна техника, специалистите взеха решение за взривяване на участък от пясъчната коса, свързващ река Велека с Черно море.

Чрез общо 15 контролирани взрива през пясъчната коса бе прокаран 90 метра канал и бе  възстановено нормалното вливане на реката в морето.