В Поморие обявиха безопасните места за къпане - от  буна №1 до буна №2 – с дължина 250 м., плажът от буна № 2 до буна № 3 – с дължина 240 м., плажът от буна №5 до буна №6 – с дължина 113 м., "Централен плаж" - плажът на 50 м. от буна №8 до БББРП "Св. Георги" – с дължина 520 м. Безопасни за туристите са и плажа в Ахелой с дължина  1 155 м., плувните басейни във всички хотели и курортни комплекси на територията на община Поморие.

 

Средно обезопасени са "Източен плаж" в Поморие - плаж от буна №3 до буна №5 – с дължина 235 м., плаж – от буна №6 до буна №8 – с дължина 246 м., "Централен плаж" в града, плажът от БББРП "Св. Георги" до къмпинг "Ахелой" - дължина 5 700 м., плажа на къмпинга в Ахелой - от устието на река Ахелой до края на бунгалата с дължина 300 м., участък от крайбрежни морски води от буна 1 в посока юг до рибарски хелинг с дължина 230 м., "Южен плаж" в Поморие, кв. "Св. Георги", плажът от вълнолома до края на комплекса за курортни дейности "Сънсет ризорт - Поморие" с дължина 834 м., участък от крайбрежни морски води в района на къмпинг "Европа" – с дължина 1096 м., река "Хаджийска" и река "Ахелой".

Наематилите на плажовете трябва да поставят на водните площи забранени за къпане и плуване са длъжни да поставят забранителни, предупредителни и информационни знаци, посочени в приложението на горецитираната наредба.

През активния сезон от 1 юни до 30 септември собствениците на по-големите водни площи са задължени да осигурят плавателен съд със съответните сигнали и спасителни средства. На всички обекти разрешени за къпане и плуване да се назначават задължително само правоспособни водни спасители със заверени за сезона талони от водноспасителната служба на БЧК – регион Бургас. Предохранителните мерки в разрешените и забранените за къпане и плуване водни площи възлагам на собствениците на тези обекти и упълномощени представители на кметствата, на чиято територия се намират.

На всички останали места се забранява къпането – язовири, реки, канали и неохраняемите морски плажове.

Активният сезон започва от 1 юни до 30 сетември за всички плажове с действаща легитимна концесия до момента на издаването на заповедта и за тези участвали в конкурса след 30.05.2011г.

Стопаните на водните площи и плажните ивици да спазват най-строго всички изисквания на Наредбата за водноспасителната дейност и обезопасяването на водните площи, като осигурят водното спасяване, медицинска помощ и санитарно-хигиенно обезпечаване на обектите съгласно Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Лицата, които нарушават разпоредбите на Паредбата носят административно-наказателна отговорност по чл.32 от ЗАНН, ако не подлежат на по-тежко наказание.