DSC05702

DSC05702

Вратар с международен опит предава знания в Звездичка

в Бургас. Йордан Ангелов дойде специално от Англия, за да обучава малките шампиони. Той е на 42 години и вече има завиден опит на световните футболни терени. Вратарят е преминал първо през детско-юношестката школа на "Черно море" - Варна. Тренирал е с втория отбор на "Велес" - Сарсфийлд. През 2000 година съдбата го отвежда първо в Аржентина и Буенос Айрес, а две години по-късно се установява в Лондон. В Англия живее и до днес със съпругата и трите си деца.

През всичките години обаче у него назрява идеята да  се насочи към треньорската професия. Обучението си започва в Треньорската школа към БФС, където първо се сдобива с лиценз "Б" за вратари, а по-късно и за треньор, като паралелно с това защитава рамката на отбор от Лондон, участващ във Ветеранската лига на Кент. През 2014 година, Иван Тишански от Треньорската школа му предлага да отида на вратарска конференция в Билдерберг - Холандия. Той черпи опит там от Ерик Стил от Англия, който в "Манчестър юнайтед" е работил с Петер Шмайхел, Едвин ван дер Сар, а също с Джо Харт. В нея са участвали треньори от над 20 страни, като освен от Европа е имало представители на  САЩ и Кувейт. Специален гост е бил бившия английски национал Питър Шилтън, представил машина за изстрелване на топки при подготовката на вратарите, а също защитавалия дълги години рамката на "Аякс" - Амстердам - Стенли Менцо. Лектори са  били Клаудио Филипи - треньор на Джанлуиджи Буфон в "Ювентус", Уго Оливейра - "Бенфика" и настоящия наставник в "Челси" Кристоф Лоликон. На семинара в Билдерберг е спечелил голямата награда в проведената от организаторите своеобразна викторина. Той е отговорил правилно на най-много въпроси от колегите си, като в замяна е получил ръкавици с автограф от вратаря на „Суонзи” Лукаш Фабиански и софтуер с примерни тренировки и упражнения.DSC05693

Йордан Ангелов има магистратура "Спортна психология" от НСА. Поставил си е амбициозната задача да създаде асоциация за обучение и работа с млади таланти.

"За първи път съм на "Звездичка Арена". Вярвайте ми, това, което се прави в Бургас е повече от невероятно. Теренът е на европейско ниво, видях и игрищата, където тренират децата. Тези условия тук могат да се конкурират само със световните детски школи. Силно съм впечатлен, че тук и от високо могат да се снимат футболистите и заниманията. В някои европейски футболни академии използват дрон, а тук може на място да се гледат тренировките. Наблюденията от високо са важни за обученията с вратарите. Това, което ме впечатли силно на базата е залата за теория, комфортните съблекални за децата, всичко е на много високо ниво, на терена има система за охлаждане, система срещу мъгла. С удоволствие наблюдавам какво се случва на базата, треньорите са много добри", сподели Йордан Ангелов.