Вселенският патриарх благослови Бургас

Днес негово всесветейшество бе удостоен със званието Доктор Хонорис Кауза на БСУ. Вартоломей пристигна на двудневно посещение у нас по покана на партриарх Максим и по инициатива на строителните предприемачи Динко и Йордан Диневи.

Вселенският партриарх кацна на летище Саравофо, където бе посрещнат от премиера Бойко Борисов и министъра на българите в чужбина проф. Божидар Димитров. Двамата бяха гости в кабинета на кмета на Бургас Димитър Николов, който днес празнува рождени си ден.

Точно в 10.30 веселенският патриарх бе посрещнат на входа на БСУ от президента проф. Петко Чобанов и ректора проф. Васил Янков. Главата на източноправославната църква и министър-председателя бяха гости на церемонията по връчването на дипломите за завършено висше образование на 300 абсолвенти на Алма Матер. Вселенският патриарх приветства гостите на тържеството и се обърна към младите, като посочи значението и ролята, която вселенската патриаршия играе през последните 17 века. След това Вартоломей се подписа в книгата на университета. Своето послание остави и премиерът Бойко Борисов.

Визитата на вселенския патриарх продължи в Свети Влас. Братя Диневи заедно с обмусмана на страната Гиньо Ганев очакваха партриарха пред храма "Свети Власий". Църквата е изградена и изографисана със средства дарени от братя Диневи.

Десетки жители на Влас се бята стекли пред храма, за да видят Вартоломей и да получат неговата благословия. Съгласно канона вселенския патриарх бе придружаван от представител на Светия синод на Българската православна църква - сливенският митрополит Йоаникий. "Носим ви благословията на майката църква в Константантинопол", каза партриарх Вартоломей, след като прекрачи прага на "Свети Власий". Звън на тържествени камбани ознаменува посрещането му в храма. Негово всесветейшество дари на църквата икона на спасителя Иисус Христос. Като дар той получи от митрополит Йоаникий икона на Божията майка.

"Стремежът към свръхпотреблението, когато хората искат да става по тяхно желание, това допринася за разрушаването на природната среда и води до катаклизми. Трябва да се задоволяваме с малко. Да имаме любов един към друг. Да имаме уважението към другостта на човека до нас. Да не мислим, че сме центъра на света. Трябва да имаме първо търпение и любов. Трябва да търсите първо царството Божие и всичко ще ви се даде", каза вселенският патриарх Вартоломей.

На 24-ти май той ще бъде на посещение в Москва. След два месеца отново ще бъде в България, в Пловдив, този път по покана на митрополит Николай.

Посещението на Вартоломей в Бургас и региона продължава и утре.

Снимки Етелка Пирева