lukoil-Andronov

lukoil-Andronov

Върнаха лицензите на "Лукойл"

Споразумението беше сключено въз основа на връчените от агенция "Митници" актове за съответствие съгласно изискванията на Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС) на база констатациите от проверките на митническите служители в двата данъчни склада. Проверките бяха извършени по искане на лицензирания складодържател "Лукойл Нефтохим Бургас".

На 16 януари 2012 г. беше връчен акт, удостоверяващ, че дейността на данъчния склад Нефтохим Бургас, управляван от лицензирания складодържател "Лукойл Нефтохим Бургас" АД, към момента е приведена в съответствие с изискванията на чл. 103 а от ЗАДС.

На 23 януари 2012 г. беше връчен акт, удостоверяващ, че в данъчния склад нефтен терминал "Росенец" се използват средства за измерване и контрол, които предават данни по електронен път към агенция "Митници", като информацията е достатъчна за осигуряване на контрол на въведените и изведени от склада акцизни стоки. Във връзка с разпоредбите на чл. 52, ал. 5 от Наредба № 3 и по искане на лицензирания складодържател в акта се определя срок от 18 месеца, в който данъчният склад трябва да бъде приведен в съответствие с изискванията на чл. 103 а от ЗАДС в срок до 18 месеца. Срокът отчита спецификата на данъчния склад и сложността на техническото изпълнение на монтирането на средства за измерване и контрол там.

Агенция "Митници" приема с удовлетворение привеждането на дейността на двата данъчни склада в съответствие с нормативните изисквания като изпълнение на целите си да контролира в рамките на правомощията си спазването на закона и равнопоставеността пред него на всички икономически субекти в Република България. Митническата администрация ще продължи да полага всички усилия за прилагането на Наредба № 3 като гаранция за прозрачна и конкурентна бизнес-среда у нас.