Възстановяват радиоточките в община Бургас

С даряването на кабелната мрежа от БТК на Община Бургас през 2009 година отново е поставен въпроса за необходимостта от съществуването й. От началото на настоящата година беше възобновен абонамента за радиофикация, който целеше да установи и интереса на хората към възстановяването на кабелната мрежа. Проучването даде положителен резултат. Въпреки привидната икономическа нерентабилност кабелното радио се оказа търсена възможност с предимно социалната си функция.

 

Началото на радиофикацията в Бургаско датира от 1939 година. Кабелната мрежа е изградена от БТК на територията на града, в кварталите и още 18 съставни селища. Сигналът, подаван от Радиовъзел Бургас достига и до други осем общини – Айтос, Карнобат, Поморие, Обзор, Приморско, Средец и Малко Търново. Чистотата на сигнала, устойчивостта на кабела на атмосферни въздействия и възможността за използване на радиоуредбите за предаване на съобщения и предупреждения към населението с локална значимост, са обусловили дълговременното й съществуване.

Радиофикацията получи нов шанс, а с възстановяването й се зае Общинско радио Бургас. Като първа стъпка беше потърсено съдействието на местната власт към териториалните дирекции, кварталите на Бургас и съставните селища на общината. Бяха поискани сведения за актуалното състояние на мрежата, радиоуредбите и предварителен списък на желаещите за радиофикация. От началото на м.април са постъпили заявки за възстановяване на частично повредена и за изграждане на почти напълно разрушената кабелна мрежа - изразено е желание от кв.Ветрен, с приложени предварителни списъци са заявките от с. Маринка (91 домакинства), с.Твърдица (27 домакинства), кв. Лозово (27 домакинства),  в етап на изготвяне са списъците за гр.Българово и с.Равнец (където, по данни на кмета, последно абонирани са били над 400 жители).

След обобщаване на всички постъпили данни ще бъде пристъпено към поетапно възстановяване на радиофикационната мрежа.