Таня Стоянова и Ася Петрова отпразнуваха дистанционно първия рожден ден на ателието си. Снимка Архив Черноморие-бг

Таня Стоянова и Ася Петрова отпразнуваха дистанционно първия рожден ден на ателието си. Снимка Архив Черноморие-бг

Творческото ателие "Wine Gogh" празнува една година от създаването си в условията на пандемията от COVID - 19. Неговите създателки - художничките - Таня Стоянова и Ася Петрова отбелязаха първия си рожден ден задочно, спазвайки противоепидемичните мерки. На празник обикновено има торта, наздравици, пожелания, подаръци. Заради извънредното положение обаче партито за рождения ден на ателието не се състоя. За сметка на това Таня и Ася събраха във видео архивни снимки от събитията, които са организирали през тази една година, за да отбележат повода.

И художничките пострадаха от пандемията, заради невъзможността да провокират с ателиетата си бургазлии. "Двете с Ася имаме работа и в този смисъл не сме поставяне в същото положение, като творците, които са на свободна практика. Но въвеждането на извънредното положение дойде в момент, в който бяхме в апогея си. И няма как това да не ни се отрази. Липсват ни срещите с хората и невъзможността да рисуваме заедно", сподели пред "Черноморие" Таня Стоянова.

Заради противоепидемичните мерки са забранени всякакви събирания на хора, както и творчески събития - изложби, пърформанси, ателиета за рисуван и други. Създалата се ситуация е предизвикателство и пред дамите от "Wine Gogh". Те са инвестирали не малка сума в платна, бои, които сега не могат да бъдат използвани. Все още не е ясно кога ще отпадне забраната за организацията и провеждането на такива събирания. "Ние самите не знаем, след като стане възможно провеждането на нашето ателие дали и колко хора ще имат отново желание и ще могат да си позволят да рисуват. От наша страна сме готови, когато това стане факт, да осигурим нуждата дистанция между хората и да им създадем условия да рисуват без да се притесняват за своята безопасност", допълни Таня Стоянова.

Творческите ателиета се провеждат в галерия "Георги Баев". Сега обаче тя е затворена като всички културни центрове у нас. Поне още месец затворени за посетите ще останат галерии, музеи, театри, стана ясно от отговор на генерал - майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски - шеф на Националния оперативен щаб.

До тогава изкушените от изкуството могат да му се радват само виртуално. А Таня и Ася от "Wine Gogh" ще очакват бургазлии отново, когато това сане възможно.