Яхтено изложение за празника на морето във Варна присъстваха кметът на града Кирил Йорданов, председателят на ОбС Николай Апостолов и представили на френския департамент Шарант Маритим, град Ла Рошел и Изложението за водни спортове "Гран Павоа". Главната цел на събитието е да засили интереса на жителите и гостите на града към водните спортове.

В рамките на проявата на Морска гара се откри изложение за яхти, оборудване, екипировка и уреди за водни спортове. Акваторията на пристанището пък стана сцена за демонстрации на ветроходни и гребни лодки, кану, скутери, радиоуправляеми модели и сърф. 

В дните на празника във Варна ще акостират около 30 яхти от Международната Черноморска регата. За гражданите и гостите на града има предвидени разходки с "Роял Хелена", "Пинта" и "Атанас Димитров" в неделя от 17 до 19 ч., а последният воаяж е в понеделник от 18 ч. с представители на френската делегация.

Утре от 10 часа в плувен комплекс "Приморски" ще се проведат драйвинг-демонстрации за любители, които могат за първи път да се гмурнат под вода с водолазен костюм. Там са предвидени и демонстрации на всички видове водни спортове.

В рамките на Празника на морето ще бъде потопен и самолетът на Тодор Живков, който ще се превърне в туристическа и водолазна атракция.

В партньорство с френската страна, Варна ще получи безплатен щанд от 700 квадратни метра щанд на изложението Гранд Павоа, което ще се проведе от 14 до 19 септември.

 

 

Днес+