Y

Йордан Коралов вплита митология в платната си

"Богориди", която покани художника за вернисажа му.

Йордан Коралов е по-известен в Европа, отколкото у дома. Той се връща от изложба в Нюрнберг, Германия, където омагьосва със своите препускащи рицари. Сам определя стила си като модерен и експресивен. В картините му обаче винаги присъства човешкия образ, дискретен, но пълнокръвен и жив. Йордан Коралов разказва истории с начало и край, който всеки може да завърши по своему. Начина му на рисуване и лекотата, с която четката докосва платното карат европееца да го свързва със Средиземноморието.Y4

"Вълнувам се от общо приетите теми - раждане, смърт... От това как хората възприемат света. Не просто да го гледат, а какво виждат, когато гледат", разсъждава авторът.

Изложбата му носи заряд и светлина, и докосва с топлината на багрите, с историите, които автора вплита, с усещането за една приказка, в която е попаднал и която не иска да свършва.

Художникът е завършил художествената гимназия в Пловдив, след това магистратура "Педагогика на изкуството" в софийския университет "Свети Климент Охридски" и специализира във Варшава.

Снимки Етелка Пирева