За 23-ти път обявяват победителите в конкурса "Петя Дубарова" Организатори на конкурса са Община Бургас, къща музей "Петя Дубарова", Министерство на образованието, младежта и науката и Регионалният инпекторат на министерството в Бургас.
Литературният конкурс се провежда от 1984 година. Това е неговото 23-то издание.
За втори пореден път "Петя Дубарова" участва в Националния календар за извънучилищна дейност на МОМН. Организаторите на конкурса в лицето на Община Бургас и къща музей "Петя Дубарова" са предприели съответните процедурни стъпки за отпускане на стипендии  от страна на МОМН за най-добре представилите се младежи.
Победителите бяха избрани от жури в състав: председател - проф. дфн Владимир Трендафилов - преводач, поет,писател, критик, членове - Екатерина Йосифова - поетеса, Илко Димитров - поет, Диана Саватева - поетеса и журналист, Росен Друмев - поет, редактор на списание за литература, култура и изкуство "Море".

В националния литературен конкурс участваха 183 автори със свои творби в разделите поезия и проза (разказ).
По традиция ща бъдат връчени: голямата награда – диплом, парична сума и пластика "Полет" на скулптора Ненчо Русев, първа награда за поезия – диплом и парична сума, втора награда за поезия – диплом и парична сума, трета награда за поезия - диплом и парична сума, първа награда за проза - диплом и парична сума, втора награда за проза - диплом и парична сума, трета награда за проза - диплом и парична сума.
Всяка година журито определя до 10 поощрения.

Запазена марка на Националния литературен конкурс е сборникът с наградените творби на участниците – "Петя – пристан зелен".