Ovce2

Ovce2

Забраниха пазарите за животни, заради синия език

на община Варна. Решението е взето на заседание на Постоянната епизоотична комисия на община Варна. Членовете на комисията дискутираха въпросите с профилактика за недопускане разпространението и ограничаване на болестта по преживните животни. След запознаване с епизоотичната обстановка в страната и мерките които са набелязани за недопускане разпространението на болестта.

След проведеното обсъждане и дискусия Постоянната епизоотична комисия на община Варна взе решение да бъде издадена заповед на кмета на община Варна Иван Портних. Съгласно заповедтта, до 29-ти август да се организира и извърши преброяване на обектите, в които се отглеждат едри и дребни преживни животни. Изготвените списъци да се изпратят в Областна дирекция по безопасност на храните във Варна и копие от тях до община Варна на председател на Постоянната епизоотична комисия. Забранява се организирането на пазари, изложби и свободното движение на едри и дребни преживни животни на цялата територия на община Варна. Собствениците на животновъдни обекти, отглеждащи преживни животни да извършат дезинсекция около помещенията където се  отглеждат животните, местата където се съхранява тора и местата за водопой. С цел опазване на пчелините от отравяне на пчелите с препарати при извършване на дезинсекция на територията на населените места, да се уведомяват собствениците на пчелини за предприемане на мерки за защита.

С изпълнението на тези превантивни мерки се цели недопускане разпостранението на болестта на територията на община Варна.