Залагат само 2 млн. лв. за изкърпване на дупки във Варна догодина на сайта на община Варна. За сравнение през тази година за рехабилитация на уличната мрежа са вложени 7 млн. лв., а за основен ремонт на улиците – 22,7 млн. лв.

Малката сума предизвика и реакцията на общинския съветник от "Нашият град" Владимир Тонев по време на публичното обсъждане. Той поиска увеличение с 2 млн. лв. на банковия заем от 10 млн. лв., който общината възнамерява да тегли с цел, набъбване на средствата за пътна инфраструктура. 

Припомняме, че в началото на март тази година, дупките изкараха стотици варненци на протест пред общината. Те недоволстваха от бездействието на местната администрация по отношение на уличната мрежа. Идеята тръгна от социалната мрежа "Фейсбук". Според организаторите, кметът Кирил Йорданов е отговорен за поддръжката на пътищата, затова пред него бяха поставени искания за качествена поддръжка на пътната мрежа, прозрачност при изразходване на средствата, както и предоставяне на договорите с фирмите изпълнители, отговорни за уличните ремонти.

В резултат на протестите от общината многократно отчетоха квадратурата на изкърпените улици, която още в края на март бе над 60 декара. Градоначалникът обеща, че преди зимата ще бъдат запълнени още около 22 000 квадратни метра.

Как дупка глътна кола в "Аспарухово" вижте тук.

 


Днес+