Започна четвъртият "Събор на етносите" в Белослав от различни краища на България, които представят своите фолклорни музикални, песенни и танцови традиции.

Над 400 самодейци ще участват тази година в празника. Сред тях са певци, танцьори, фолклорни групи и индивидуални изпълнители на различна възраст от Североизточна България - от Варна, Белослав, Провадия, Разград, Силистренско и др. 

За първи път тази година етносъборът ще бъде и с международно участие. Чуждестранните гости са 50 човека румънски ансамбъл от Констанца, който ще изпълни румънски, татарски и турски песни и танци. Ново е и представянето на театрална формация от Разград. Предвидено е и представяне на гергьовденски обичаи. 

Организатори на фолклорния празник са община Белослав и общинският съветник Февзия Хасанова. Идеята е едновременно да бъдат отбелязани двата предстоящи на 6 май празника - християнският Гергьовден и мюсюлманският Хъдърлез, като се съчетаят и с местната традиция белославските жители да посрещат първия ден на месец май на зелено сред природата.

 

 

Днес+