DSC_1497

DSC_1497

Заради Пандира, гонят журналист от сесия

записка за издигане на паметник на бургаския зевзек Петьо Пандира. Докладната за изграждане на паметник е входирана от кмета на община Бургас Димитър Николов. Предложението е на Инициативен комитет председателстван от Румяна Емануилиду. Освен проекта, комитетът е събрал и средствата за паметника. Предложението е той да бъде поставен пред един от символите на града - Моста.DSC_1501

Докладната записка предизвика дебати и доведе до отстраняването на журналистката от залата. "Явно общината се опитва да направи града по-привлекателен, но с тази докладна записка прави обратното. От мандата на миналия Общински съвет отлежават приети решения за издигане на паметници на Александър Георгиев - Коджакафалията, на Иван Вазов, на Николай Хайтов, а сега изведнъж се появява докладна за паметник на Пандира, който е спорна личност. Пандира е хванат и съден за кражби. Не искам да осквернявам ничия памет, но няма мярка за съизмеримост", заяви Валентин Касабов от НФСБ. "Г-н Касабов, приехме промени в нормативната уредба. Така, че направете корекции по вашите докладни и ги внесете за ново разглеждане", реплекира го председателят на ОбС Костантин Луков.DSC_1504-1

"Има Инициативен комитет за изграждането на този паметник. Те са входирали нужните документи в общината. Аз съм спазил процедурата и съм внесъл докладната записка. По отношение на паметника на Коджакафалията от осем месеца процедурата не се движи, защото няма действия от страна на Инициативния комитет, предложил изграждането на този паметник", каза кметът на общината Димитър Николов.

"Говоря за решения от предишния мандат да местния парламент. Или имате къса памет, или ви е удобно да смесвате нещата", заяви Касабов. В дебата се намеси и колегата му Георги Дражев, който заяви, че не е търсен от зам.-кмета по култура Йорданка Ананиева по отношение на паметника на Коджакафалията.

Наложи се да се намеси главният архитект на общината Веселина Илиева, за да разясни процедурата. "Тук става въпрос за гласуване на място, където да бъде поставен паметника. Предложението не е на общината, а на Инициативен комитет, който го и финансира", обясни тя. "Това е частна инициатива и пари за паметник на Пандира не са предвидени", допълни и Николов.

"Мястото, което е предложено не е подходящо. За този зевзек има място в културния албум на Бургас, но не му е мястото на моста", заяви Дражев.

Стоян Евтимов от ГЕРБ взе думата, за да репликира Дражев. "Паметникът няма да е на моста, а пред него", каза Евтимов и разказа виц, с който Пандира е разсмивал бургазлии: "Вървят група хора по моста и изведнъж Пандира заявява: Който се е качил на моста, качил. Мостът отплава за Варна".

В дебатите "за" и "против" паметника на Пандира се намесиха и д-р Антонио Душепеев от ГЕРБ, който се мотивира, защо ще подкрепи докладната записка и Васил Джелебов от БСП, който мотивира отрицателния си вот.

В разискванията за паметниците се включи и Йорданка Ананиева. Зам.-кметът по култура обясни, че средства за паметник на Коджакафалията няма да стигнат, затова ще бъдат предвидени допълнителни в следващия бюджет на общината. В момента тече процедура по изработване на проект на паметника.

Страстите се нажежиха, когато журналистката Румяна Емануилиду реши да вземе думата. Понеже не спази реда за това (това става чрез записване и гласуване за допускане до изказване на граждани б.а.) се опита от място да реплекира Касабов и да защити Пандира. Наложи се да се намесва председателят на ОбС Костантин Луков, за да я помоли да замълчи. Между двамата прехвърчаха искри и размяна на реплики за демократичност и спазване на правилата. Тогава Луков се разпореди Емануилиду да бъде изведена от залата. Преди да излезе, тя се обърна към съветниците: "Само вас слушаме". Валентин Касабов не закъсня да й отговори: "Ами не ме слушайте. Аз не съм влязъл у вас".

При гласуването докладната записка получи 24 гласа "за", 9 "против" и 6 "въздържал се". При наложилото се след това прегласуване, тя бе приета.