DSC03537

DSC03537

Засадиха дърво за първи рожден ден на център в Средец

преустроена е по проект "Водоснабдяване на малки населени места в община Средец и подобряване на социално-битовите условия в тях". Одобрен от държавен фонд "Земеделие" по Програмата за развитие на селските райони. Дневният център за деца с увреждания разполага с рехабилитационен, медицински и логопедичен кабинети. Центърът предлага комплекс от социални услуги в общността, които създават условия за цялостно или почасово обслужване на децата през деня, свързани с предоставяне на храна, задоволяване на ежедневните, здравните, образователните и рехабилитационните потребности, както и на потребностите от организация на свободното време и личните контакти. Услугата е делегирана държавна дейност, предназначена за специализирана помощ на деца с увреждания и подкрепа на техните семейства.

През годината децата от центъра са пътували на екскурзия до Варна, където посетиха Делфинариума, участваха в спортно мероприятие на Международния ден на хората с увреждания, в изложби и благотворителни инициативи.DSC03510

На празника по случай първия рожден ден на Дневния център приветствие към гостите отправи директора на социалната институция Калинка Цанева. "Ползването на социалната услуга дава възможност на родителите на деца с увреждания да се включат в обществения живот, да се реализират професионално, да преодолеят социалната изолация, а така също  да получат и професионална подкрепа и помощ в отглеждането на децата. Тази социалната услуга предоставя на децата възможност да бъдат отглеждани в семейна среда, да получат качествени специализирани грижи и помощ, както и да се интегрират в живота на общността", каза Цанева. Тя благодари на първия дарител на центъра - д–р Валерия Дерменджиева за финансовата подкрепата. Екипа на центъра бе поздравен от кмета на Община Средец Иван Жабов. "Пожелавам Ви да бъдете удовлетворени от труда си. Да бъдете здрави и все така полезни на тези, които имат нужда от Вас!", каза кметът в приветствието си.