Oranjeria

Oranjeria

Земеделци във Варна на протест

за местността "Побити камъни", след разклона за село Игнатиево. Повод за протеста им е наложената забрана за достъп до оранжериите им.

"Ние сме земеделски производители. Повече от 20 години произвеждаме пресни плодове и зеленчуци, като ползваме под наем оранжерии, собственост на 7 земеделски кооперации от градовете Игнатиево и Аксаково. Земята, на която са разположени оранжериите, е държавна", се казва в писмото им, изпратено до медиите.
След представяне на нотариален акт за собственост върху земята от бившия началник на областната служба "Земеделие" във Варна Георги Балтаджиев, са заведени съдебни дела. На 19 септември 2013 г., с постановление на частен съдия-изпълнител Станислава Янкова, е ограничен достъпът до комплекса - само за наематели, които имат сключени договори със земеделска кооперация "Дружба 4" и фирма "Проват инвест", собственост на Балтаджиев, предаде nakratko.bg.
"След като ние, земеделските производители, представихме договори с фирма "Дружба 4", с която работим от дълго време (които за нас са законите собственици на имота) Янкова издаде второ постановление, с което ограничи достъпа до имота само на лица, сключили договор с фирма "Проват инвест".
От 1-ви октомври 2013 г. комплексът е заключен и се охранява от фирма "БГ СОТ" и ние, производителите, нямаме достъп до собствената си продукция, която е в оранжериите. Постоянно сме заплашвани, гонени и тормозени. Подали сме жалба до Варненската окръжна прокуратура на 1-ви октомври м.г., на която все още нямаме отговор. Заплашени сме, че на 24 март 2014 г. оранжериите ще бъдат заключени и охранявани от над 10 служители на охранителната фирма, а ние просто искаме спокойно да работим и да осигуряваме прехраната на нашите семейства и деца", се казва още в писмото на земеделците.