KrystVarna2

KrystVarna2

10 000 варненци дойдоха на буната заради Богоявленския кръст

автомобилите си и напираха през пясъка да се доберат до вълнолома, от който по случай Йордановден скочиха над 40 млади и възрастни мъже. Сред рекордьорите бе 73-годишен варненец със сина, който традиционно се хвърля в студените води всяка година на Йордановден да вади богоявленския кръст. В морето скочи и Божидар Бакалов, баща на известната варненка Ивайла Бакалова.

KrystVarna1
Температурата на морската вода бе 5 градуса, а кръста от нея извади 20-годишният Александър Николов, студент от варненския Икономически университет. Младежът обясни, че от години тренира плуване. След като Дядо Кирил му връчи богоявленски кръст като на победител, настолен календар и икона и го благослови, Сашо каза: "Надявам се да съм здрав. Дойдох тук и извадих кръста, за да се пречистя, нали затова е Йордановден".
Наместник предстоятелят на Българската църква и свещеници от Варненската и Великопреславска митрополия отслужиха сутринта тържествена литургия в катедралния храм "Свето Успение Богородично" и осветиха по време на военния ритуал знамената на Военноморските сили. Парадът бе ръководен от вицеадмирал Румен Николов, началник на Генщаба на ВМС.
Литийното шествие премина през централните варненски булеварди и спря при Алеята на възрожденците в Морската градина.
Със специален ритуал пред бюст паметника на Христо Ботев бе отдадена почит на големия български революционер и поет Христо Ботев, от чието рождение днес се навършиха 165 г. Мнозина варненци от всички възрасти се събраха при паметника. Слово произнесе областният управител Коста Базитов. Венци и цветя бяха поднесени от името на областната управа, депутатите от 41-вото НС, чиито представители бяха Даниела Петрова и Лилия Христова, от името на община Варна, ОбС. 
Да почетат героя бяха и представители на партия "Атака".

Днес+