Rusnaci

Rusnaci

10% ръст за зимния сезон на ранните записвания на туристи от Русия

зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма, който участва в информационна среща по повод разработването на стратегия за бранд България във Варна.

Заместник-министърът посочи, че миналата година туристите от Великобритания са били на плюс 4.3%. Понеделник започва изложението в Лондон, след което ще бъдат изяснени данните за пазара от тази националност. Очакват се положителни новини за зимния сезон и по отношение на руските туристи, като в края на месец ноември ще се проведе и изложение в Москва.
Маринов изтъкна, че тази година има около 20% ръст на японските туристи, посетили България. Той добави, че корейският пазар също се развива добре и уточни, че на 13-15 ноември страната ни ще бъде представена, като туристическа дестинация на изложение в Шанхай.
Заместник-министърът каза още, че анализите за изминалия летен сезон показват значителен ръст на туристите от Руската федерация – Украйна, Молдова, Беларус и Казахстан. „Общо за четирите летни месеца от юни до септември ръстът на туристите спрямо миналата година е около 5%, като успоредно с това се отчита 5% ръст на приходите от международен туризъм. Според данните на ресорното министерство руските туристи харчат най-много средства извън предлаганите им пакети за почивка у нас. По мнение на Маринов, чрез рекламата в чуждестранни медии културният и балнео и спа туризмът ще излязат напред. Той уточни, че за това ще допринесе и домакинството на Поморие април месец догодина на Конгреса на Европейската спа асоциация, което се случва за пръв път в Европа. Според зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма проблемите с туроператорите, които създадоха дискомфорт на руските туристи няма да се отразят на следващия летен сезон. В Русия са били открити 16 изнесени визови центъра и от тези градове е имало чартъри.
Около 80% от чуждестранните туристи в България през летния сезон са доволни от престоя си. Около 60% от тях повтарят или потретват посещенията си тук. По думите на Маринов основно чуждестранните туристи свързват страната ни с море и слънце. 
По отношение на средствата, с които ще рекламираме туризма у нас през 2013 година зам.-министърът каза, че от националния бюджет са заделени разходи в размер на 8 млн. лева и още около 20 млн.лева ще бъдат дадени по ОП“Регионално развитие“. 

Днес+