DSC_3983

DSC_3983

100-на души излязоха да подкрепят Бойко в Бургас. Събирали се чрез SMS-си

оставката на целия кабинет, в резултат на ескалиралото снощи напрежение на протестите за високите сметки за ток в столицата.

Протестите в подкрепа на министър-председателя бяха обявени за 18.00 часа в различни градове на страната. Организацията стана чрез социалната мрежа и чрез съобщения, изпращани на телефоните. "Получих SMS-са, зарязах внучката и дойдох", призна бургазлийка.

"Тук съм, за да подкрепя Бойко Борисов, защото правителството му показва верния път и четири години не стигат, за да направи кой знае, какво. Ще е пагубно, ако БСП и ДПС дойде на власт", сподели Тодор Колев (на втората снимка) член на сдружение "Младежки глас" в Бургас (в сдружението членуват млади бургазлии, привърженици на ГЕРБ).DSC_3889 Минути по-късно пред сградата на общината дойде ядрото на "Младежки глас" заедно с председателя си Тодор Йосифов (на предишните парламентарни избори той бе избран за депутат от листата на ГЕРБ, но не стигна до парламента, заради миналото си на рапър). ЙосифовDSC_3914 (на третата снимка в средата) обаче отказа да коментира, защо е пред общината. "Тук съм като гражданин. Заедно с приятели сме се събрали и не смятаме да даваме интгервюта. Аз лично като гражданин смятам, че това, което се случва днес не е полезно за България. Това, което можеше да се направи през последните четири години бе направено. Не сме тук да правим шоу", заяви той пред медиите.

"Тук сме, за да подкрепим управлението на Бойко Борисов и за да не дойдат бесепарите на власт", заявиха група бургазлии. Хората, дошли да подкрепят премиера са доволни от сметките си за ток. "Нямаме проблеми. Моята сметка каква е въпрос на консумация? Но че цената не е формирана разбираемо, да така е. Мен някой да ме е питал дали искам зелена енергия? Никой не ме е питал. Кои си направиха зелената енергия? Овчаровчи, Шиляшки. Няма прозрачност при обявяване на договорите. Те се дъвчат, откакто е направена приватизацията и не се показват. И кой мислите, че не ги показва договорите? Бойко Борисов ли? Аз не мисля, че е Бойко Борисов. ГЕРБ иска да покажат договорите. Защо не им ги показват?", заяви бургазлийка.DSC_3926DSC_3992

След като броят на подкрепящите министър-председателя се увеличи на около стотина души, бяха опънати и плакати: "Ние заставаме зад Бойко", "Никога повече БСП и ДПС", "Г-н Борисов, молим ви не ни оставяйте".

Протестиращите скандираха "Бойко, Бойко".

В един момент възрастен мъж взе думата и заяви, че трябва да се махнат постоянните политици от парламента. От различни страни се разнесоха викове с искания за мажоритарни избори, нова конституция, нов изборен закон и Велико Народно събрание, последвани от скандирания "Браво". Те обаче бързо бяха заглушени от възгласите "Бойко, Бойко".

Протестиращите заявиха, че премиера не трябва да се плаши от комунистите. Подкрепата за премиера прерастна в подкрепа за партията и кмета на общината Димитър Николов. "Този път 90% ще гласуват за ГЕРБ, за този прекрасен кмет и за тази прекрасна община", скандираха протестиращите.

В суматохата тийнейджър напсува възрастен мъж и бе отведен от полицаите в Първо РПУ, където ще бъде предаден на родителите си.DSC_3930

Докато протестиращите в подкрепа на Бойко изразяваха подкрепата си, минаха протестиращите срещу високите сметки за ток. Хората, които искат по-ниска цена за електроенергия бяха освиркани от подкрепящите Бойко Борисов.

Текст Десислава Георгиева

Снимки Лина Главинова