Jet1

Jet1

1050 лв. е първият акт за неправомерно каране на джет

на градския плаж във Варна. Водното средство не е регистрирано и е експлоатирано в зоната на къпещите се хора. 

Енчев съобщи, че са установени случаи на развлекателни корабчета, които плават по река Камчия с двойно повече от допустимото пасажери на борда. Единият от случаите е с лодка, в която пътували 21 чужди туристи, вместо разрешените за корабчето 12. Най-често джетове и плавателни съдове се карат край неохраняеми плажове, въпреки табелите за забрана. Извън пристанища и кейове развлекателни корабчета нямат право да спират, подчерта шефът на "Морска администрация" – Варна.

По думите на кап. Енчев през почивните дни са започнали съвместни проверки с Гранична полиция по цялото черноморско крайбрежие от Дуранкулак до Емине. При установяване на нарушение покрай брега, гражданите могат да сигнализират на телефон 112. 

Според правилата, джетовете трябва да навлизат с минимална скорост навътре в морето по специално обособени коридори, така че да не създават неудобства на плажуващите. Водните бази, които отдават под наем атракционни плавателни съдове трябва да са оборудвани със стоп бутон и при установяване на неправилно ползване на джетове, те да бъдат спирани от брега. Глобата за нарушаване на реда при използването на водни атракции е от 1000 до 3000 лева за физически лица и от 2000 до 5000 за юридически лица.

Днес+