Паркирането в Синята зона бе коментирано за заседание на Правната комисия. Снимка ОбС - Варна

Паркирането в Синята зона бе коментирано за заседание на Правната комисия. Снимка ОбС - Варна

Над 11 000 лева са приходите през юли само от кратковременно паркиране в Синята зона във Варна. Това съобщи директорът на общинското предприятие "Общински паркинги и синя зона" Младен Иванов след края на заседанието на правната комисия към местния парламент. "Очаквам след 13-ти август, когато реално ще заработи зоната и ще се налага техническо средство тип "скоба", тези приходи да са малко спрямо това, което сме планирали", допълни той.
По думите на Иванов все още има доста нарушители и неправилно спрели коли, но в сравнение с преди месец са в пъти по-малко. "Това ми дава основание да вярвам, че след няколко месеца ще виждаме само правилно паркирали автомобили в зоната", изтъкна директорът на общинското предприятие.
Пред съветниците той обясни защо по настоящ адрес човек не може да се регистрира за локално платено паркиране. "Използвахме опита на Бургас и София, които имат горчив спомен в това отношение. В морския град например много от жителите на комплекс "Меден рудник" са представяли фиктивни договори за наем и са ползвали правото, а целта е само живущите в обхвата на Синята зона да могат да паркират с преференции", каза Иванов.
Една от темите на днешното заседание на правната комисия беше именно синята зона. Съветниците бяха запознати с искането на управител на варненска компания за преразглеждане на режима за таксуване за представителите на бизнеса в зоната. Бизнесменът настоява за намаляване на цените за служебния абонамент и за облекчения в случаите, в които фирмата е купила няколко карти за платено паркиране.
В отговор Младен Иванов заяви, че за да може да се предложат промени в Наредбата за организацията и движението на територията на Община Варна, е необходимо синята зона да има история. "Няколко месеца след реалния й старт ние ще можем да направим обективен анализ. Поемам ангажимент тогава да организирам среща с представителите на бизнеса и да обсъдим ситуацията, и ако има предложения за корекции, те да бъдат своевременно внесени за разглеждане в Общинския съвет", посочи Иванов. Той каза още, че в най-скоро време предстои да бъде обявена обществената поръчка за новите "паяци", електромобилите и хибридните коли за ОП "Общински паркинги и синя зона".
На днешното си заседание съветниците от правната комисия одобриха нова наредба за привличане и насърчаване на инвестиции с общинско значение във Варна. Приети бяха и  промени в Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество.