Сред гостите на празника бе и кметът на Варна Иван Портних. Събитието започна с изпълнение на представителния танцов ансамбъл на ТУ и водосвет. 

"За мен е чест и удоволствие да присъствам на откриването на академичната година. Благодаря на ръководството на университета за изключително сериозния принос в утвърждаването на Варна като образователен център. Сигурен съм, че със съвместни усилия ще успеем да направим така, че градът ни да е привлекателен образователен център и място, където Вие младите хора, с които се гордеем, да намирате своята професионална реализация. Работим съвместно по редица проекти, по отношение на новите икономически зони, привличането на нови инвеститори, включително в IT сектора, по модернизирането на града ни. Уверен съм, че ние сте лицето на европейска Варна. Пожелавам ви една резултатна и успешна година. Бъдете дръзки в мечтите си", каза пред присъстващите кметът Иван Протних.
Той получи от ректора проф. Росен Василев  почетен плакет и грамота на случай юбилейната 55 годишнина от създаването на университета.