DSC_1474

DSC_1474

16-годишен доброволец на БЧК: Не ме беше страх, виждал съм много кръв

(на снимката горе вдясно) разказва за случилото се по време на атентата на летището в Бургас може да накара всеки да му се възхити заради самообладанието, с което се връща назад към онези мрачни часове. И да си каже:DSC_1492 "Сигурно така говори човек, който от години участва в спасителни акции, човек на възраст". Но думите, изречени от Кирил респектират, защото така, като възрастен говори един 16-годишен тийнейджър, ученик в професионална гимназия по химични технологии "Акад. Николай Зелински" в Бургас. Като доброволец към БЧК Бургас той заедно с още 23-ма служители и доброволци участват в логистичната подкрепа, която е оказана на ранените при атентата на 18-ти юли. При взрива в автобуса загинаха петима израелски туристи и българския шофьор на рейса. Смъртта си при самоубийствения атентат намери и изпълнителят на поръчката.

"В злополучната нощ бях и на летището, и в болницата. Помагах, с каквото е необходимо. Участвах и в транспортирането на телата на мъртвите", разказва Кирил и показва снимки, направени с телефона си по време на спасителната акция. Той е част от клуба за доболнична помощ към БЧК. Желанието му е да следва медицина.DSC_1536

В нощта на взрива Кирил и неговите приятели-доброволци от БЧК, заедно със служителите, се оказват на място веднага, след подадения сигнал. "В първия момент си помислих, че е сигнал за учение. Че ни събират в централата на БЧК, за да проведем поредното учение. На няколко пъти попитах дали наистина има взрив и когато разбрах, че не е шега отидох директно в болницата", разказа Кирил Пенчев. Той е студент по медицина в София, родом е от Бургас и в деня на инцидента напуска болницата, където е на обучение в рамките на лятната академия. DSC_1539_1Половин час по-късно обаче се връща обратно, за да помага, защото това го налага доброволчеството, на което той се е посветил от 12 години. "Имаше много ранени. Хората плачеха, търсеха близките си. Помня, че помогнах на един баща да намери сина си. В суматохата той беше запомнил само номера, сложен на ръката му, след като е направен триажа. В същото време и сина търсеше баща си. Откриха се", разказа Кирил Пенчев. 24-годишният младеж е участвал активно в транспортирането на ранените. Мечтата му е, като завърши медицина да специализира анестезиология и реанимация. Признава, че се вижда да работи в тази област на медицината, където е доста трудно, но има адреналин, когато се бориш да спасиш човешки живот.DSC_1549

Доброволците и служителите на БЧК получиха днес благодарствени грамоти за оказаната от тях помощ при атентата от Ясен Сливенски - директор дирекция "Мениджмънт на бедствия" към Националния съвет на БЧК в София. Освен грамотите те получиха и писма до своети работодатели, някои от тях са помагали и през следващия ден.

"Само за пет часа бе организирана цялата акция. Информацията от Бургас, стигна при нас в София и бе изпратена до централата в Женева, след това до Будапеща и накрая в Тел Авив. Така че, докато пътуваха членовете на Израелския червен кръст тук вече се знаеха имената им, имаше списък, който беше предаден на Кризисния щаб и така улеснихме работата им", уточни Сливенски.

"По време на акцията осигурихме 530 литра вода, 310 кроасана, храна и памперси за 6-месечно бебе, топли одеала за пострадалите", каза Виолета Радева директор на Секретариата на Областния съвет на БЧК в Бургас. И тя от свое име благодари на всички свои колеги и доброволци, които са участвали в акцията. Сред тях е бил и Крис Калахан от Корпуса на мира, който в момента е в Бургас, както и инж. Йордан Лозев, който допреди две години бе шеф на "Гражданска защита" в града преди тя да мине на подчинение на ОДМВР.

Текст Десислава Георгиева

Снимки Лина Главинова