DSC_0444

DSC_0444

2,5 млн. лв. нужни за Шокъровия канал във Варна

че това е въпрос, който години наред стои нерешен. Общината е предприела действия по разработване на проект, имаме готовност да съдействаме, включително с осигуряване на финансиранe. Надяваме се той да бъде финализиран и съгласуван съгласно Закона за устройство на територията в максимално бърз срок. Експертите ще се запознаят с техническата документация и след това ще стане ясно какво финансиране би могло да бъде отпуснато от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС)", това заяви Ивелина Василева - министър на околната среда и водите, след работна среща с кмета на Община - Варна Иван Портних.

Министър Василева обясни още, че на заседание в Областната управа на Варна с участието с представители на различни ведомства е взето решение да бъде направена проверка за установяване на източниците на замърсявания и на нерегламентирани включвания на канализации. "Това е канал, в който трябва да се отичат само дъждовни води. "ВиК Варна" трябва да положи сериозни усилия за обследване на мрежата и в случай на установяване на нерегламентирани включвания да има сериозни санкции", каза тя.

"Поехме ангажимент за решаване на проблема с Шокъровия канал и работим активно още от миналата година! Има законови процедури, които трябва да бъдат спазени, не може всичко да става с магическа пръчка!", каза кметът Иван Портних. Той допълни, че в момента вървят съгласувателни процедури за проекта. "Уверенията на всички експерти са, че до месец може да има приключена процедура и съответно издадено разрешение за строеж. Благодаря на г-жа Василева, че днес получихме и официална подкрепа по отношение на финансирането. Да, наследихме сериозни екологични проблеми, но ги решаваме поетапно. Например на Златни пясъци - дълбоководното заустване е факт, а относно втория етап на проекта - за пречиствателната станция, вчера изтече срокът за подаване на документи. Днес се отваря документацията и в най-кратки срокове ще бъде избран изпълнител", допълни кметът.