Sreshta

Sreshta

Бойко Борисов: Предстои обсъждане на рентабилността на скоростния път Свиленград-Русе

Бойко Борисов след тристранната среща в резиденция "Евксиноград" с премиерите на Катар и Турция.

По думите му ще бъдат обсъдени строителните и законови процедури, както и рентабилност на проекта, тъй като той е извън европрограмите. Ще бъдат разисквани и въпроси, касаещи изграждането на тол-системи, които да отчитат преминаването на автомобили по пътната отсечка. В зависимост от решенията на комисията, ще се създаде проектна компания или консорциум, за да започне изграждането на този път и реализирането на други проекти. По време на тристранната среща са обсъдени и възможностите за построяването на магистрала Варна-Бургас-Истанбул. Това е в по-далечен план, коментира Борисов.
Той добави, че колекторните връзки те са далеч от реалността. По думите на Борисов това, което Турция може да даде, като диверсификация на газ е при критична ситуация само за България, а Катар продава газ в райони, където си има свои пазари. По време на тристранната среща са били споменати и добрите взаимоотношения с Русия, която има голяма роля в Арабския свят. Българският премиер каза, че България има възможност да работи във всички тези проекти, които са договорени с Катар за съ-инвестиране в нашия регион. Ако съумеем да изиграем добре картите си, говоря България, като държава в момента и съумеем да стартираме тези няколко проекта и консорциуми и съответно инвестиции, които Катар ще направи отделно от Турция, след това ние ще можем да стъпим и в трети страни”, добави министър-председателят.
Факта, че двамата премиери приеха поканата ми и са тук показва, че България има редкия шанс да се възползва и години след това ще има нова транспортна схема не само на Балканите, но и в Европа, завърши Борисов.

Днес+