oazis

oazis

25% ръст на нощувките в Царево това лято

През тази година увеличението е с над 13 000. Общо с 4000 повече са чужденците и с 9 300 българите спрямо същия период на миналата година. Ръстът идва основно от Лозенец, където е регистрирано двойно увеличение в броя на нощувките, реализирани през юни. Най-голямо е увеличението при българите, за които през последните няколко години курортното селище е предпочитана дестинация и натоварването през сезона там е най –голямо. Освен към модерните комплекси в Лозенец напливът от туристи се насочва и по на юг към Синеморец.

29 000 лева са постъпленията от новия туристически данък в Община Царево към дата 28 юли. Очакват се допълнителни приходи през август. Откакто е въведен данък туризъм в общината, се отчита увеличаване и на броя на категоризираните средства за настаняване. В началото на годината регистрираните легла в средствата за подслон и местата за настаняване са общо 7000, към момента те са със 750 повече. Причината е ясна, хората се страхуват от данъчни проверки. Ниската такса също ги стимулира да декларират нощувките, което ги изкарва на светло и им дава спокойствие. В намерението си да облекчи хотелиерите общината стъпи на възможно най-ниския размер на туристическия данък, разрешен от Закона за местните данъци и такси, и прие такса от - 0.20 лв. за нощувка.

Очакваме сравнително добър летен сезон, сподели кметът Петко Арнаудов - Опитахме се да помогнем на хората и с нисък туристически данък. В края на годината ще се види доколко е бил удачен. В общината се опитваме да помагаме на туристическия бизнес и с поддържане на инфраструктурата. Сега асфалтираме пътя Лозенец – "Оазис", където вече има струпване на много туристически комплекси, повечето от които са напълно готови. Това лято ще се асфалтира и участъкът от "Арапя" до Царево. Остава проблемът с държавния път до Ахтопол и Резово, но това сега не е по силите на държавата. Асфалтирахме и подновихме и общинските пътища до странджанските села, за да помогнем за развитието на селския и екологичния туризъм.

От началото на летния сезон общинските служители в Царево вече са извършени 80 проверки в туристически обекти в черноморските селища и са съставили 53 акта. Най-честите нарушения са били непопълване на хотелските регистри и укриване на туристи. Обичайната практика била в стая да се регистрира по едно лице и масово да се обявяват по-малко легла. В това отношение изключение не правели и големите хотели. Проверяващите се натъкнали на некоректно отразяване на нощувките и в хотелския комплекс "Серенити бей" в "Нестинарка".