DSC_9539

DSC_9539

3 602 004 пътници са минали през летищата във Варна и Бургас от "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД, концесионер на двата аеропорта.

Ключови пазари на летищата Варна и Бургас остават Германия и Русия. За втора поредна година руският пазар е най-силно изразения на двете летища, с високи темпове на нарастване. Най-предпочитаната дестинация на двата морски аеропорта се запазва руската столица Москва.

Летището във Варна има напълно обновена писта за излитане и кацане, в чиято рехабилитация дружеството инвестира 40 милиона лева.  2012-та година бе много активна по отношение на строителството на новите пътнически терминали, което се осъществява в момента на двете летища и представлява инвестиция за около 150 милиона лева. Други съществени проекти за развитието на летищата бяха големите проекти за захранване с електроенергия, водоснабдяване и канализация, работата по които продължава и през 2013-та, строителството на нови поддържащи сгради, подобрения в съществуващите терминали и други.

Приблизително 1700 работници, основно от Варненския и Бургаския региони, бяха заети в различни строителни проекти.

"Летище Бургас" отбеляза през изминалата година 2 380 536 обслужени пътници, което е 5,65 % ръст. За втора поредна година бургаското летище бележи двумилионен трафик.

Най-много пътници летище Бургас обслужи от Русия. Техният брой в края на 2012 достигна 529 890 души, което е 35 % ръст в сравнение с предходната година. След тях се нареждат пътуващите от и за Германия, които почти запазват миналогодишните нива. Следват ги гостите от Великобритания и Чешката република, с ръст съответно от 6 % и 22 %.

Най-динамичните месеци за летище Бургас отново бяха юли и август, когато летището обслужваше по 700 000 пътници на месец и това за поредна година го нареди на първо място по месечен трафик в страната.

Най-много пътници са летели по дестинациите Москва, Прага, Лондон.

През  2012 година на летището бяха открити нови дестинации, до които се изпълняваха редовни и чартърни полети: до Цвайбрюкен (Германия), Болоня и Рим (Италия), Бремен (Германия), Челябинск, Самара и Казан (Русия).

9 бяха новите клиенти на летище Бургас през миналата година. Те изпълняваха полети до различни направления в Германия, Полша, Латвия, Естония, Австрия, Украйна.

През 2012 г. на летището във Варна обслужи  1 221 468 пътници, което е положителен ръст от 3,35 % и за първи път от 6 години насам е налице тенденция за нарастване на пътническия трафик на Северното Черноморие.

На челното място по брой обслужени пътници през 2012 година са гостите от Русия. Техният брой нарасна с 20 %, като достигна 343 674. Следват ги пътуващите от и до Германия  с ръст от 15%. Увеличение на трафика със 7% има и по вътрешни линии (София).

Трите най-предпочитани дестинации от и до летище Варна са Москва, София, Дюселдорф. Данните показват увеличение спрямо миналата година и на трите позиции.

Нови дестинации, които летището обслужва през миналата година са Перм (Русия) и Нант (Франция).

През 2012 г. на летището Варна работи с 12 нови авиокомпании, които изпълняваха полети до различни направления в Германия, Русия, Словения, Франция, Швеция, Полша.