300 изпълнители показват талант в "Жреци на музите" Гост на фестивала бе Владимир Анатолиевич Чертков-вицеконсул от Генералното консулство на Руската федерация във Варна. На откриването кметът Петко Арнаудов каза: "Не е случайно, че вече пет години Царево е домакин на тази вълнуваща международна младежка културна проява и заедно с традиционните празници на литературата и изкуствата се превърна в столица на детско-юношеското творчество. Тук е сърцето на магическата Странджа , която през през вековете е съхранила богато културно-историческо наследство и наша грижа е да го предадем на следващите поколения. Най-уникалният културен феномен е нестинарството, което през миналата година ЮНЕСКО вписа в листата на световното нематериално културно наследство".

Владимир Чертков също приветства участниците и организаторите на фестивала. "Като представител на посланика Юрий Исаков съм длъжен да предам на жителите на този град неговите специални поздрави. Искам да пожелая на всички деца да завържат полезни и добри контакти и надявам се през следващите години тук да има участници не само от европейски , но и от други страни. Пожелавам на участниците от Русия да дадат всичко от себе си, за да се убедите, че те са най-добрите", каза вицеконсулът.

Във фестивала участват 300 деца и младежи от цялата страна, 20 творчески формации и самодейни колективи и индивидуални изпълнители. Сред тях има много познати лица от минали фестивали , но и много нови  групи, балет, театър от Русия и френски фолклорен ансамбъл. Ще се изявяват нови солисти на кларинет и едни от най-добрите млади изпълнители на България, които още първата вечер блеснаха с великолепни изпълнения. Фестивалът отново ще се провежда на всички сцени в общината. Концерти ще има и в Китен и Приморско. Традиционният рок-маратон е на 28 август в Лозенец.

Арт директорът Георги Врабчев сподели, че през последните години морският град е станал творческа съдба на много млади хора. "Вълнуващо е един о тнай-красивите градове на България да стане столица на музите. Ние успяваме пет години да имаме едно изключително ниво, за да видите наистина професионализма на младите творци, а и да запазим стартовия блясък на фестивала", коментира Врабчев.