OIKVarna

OIKVarna

33 души влизат в Общинската избирателна комисия във Варна

на парламентарно представените партии или на партии, участващи в Европейския парламент. 

Най-голяма квота в Общинската избирателна комисия има управляващата партия ГЕРБ с 16 членове. Следват Коалиция за България с 6 души, ДПС – 5-ма, "Атака" - 3-ма, "Синята коалиция" - 2-ма и НДСВ – 1. 

Председател на ОИК – Варна ще бъде Иван Лечев от квотата на ГЕРБ. Той е ръководил избирателната комисия и на предходни избори, само че от квотата на НДСВ. 

За зам.-председател има две предложения: на ГЕРБ, които предлагат Кристиян Богове, както и на "Атака", които лансират Валерия Ангелова, която е общински съветник от БСП. Местният лидер и депутат от партията на Волен Сидеров, Димитър Карбов обясни, че Ангелова вече не е член на левицата, нито на "Атака" и се предлага в качеството си на експерт. Двама души са предложени и за секретар – Нурай Басри от ДПС и Иван Великов от 
БСП.

Предпочитаме поста на зам.-председател да се заеме от Богоев, тъй като той има опит в провеждането на изборите, коментираха от "Синята коалиция". В подкрепа на тезата си, те посочиха, че трябват опитни хора, тъй като повече от половината членове на ОИК нямат представа от работата. 

Тъй като до консенсус не се стигна, крайното решение ще вземе областният управител. По закон до края на седмицата предложението за състава на ОИК трябва да бъдат внесени в Централната избирателна комисия. ОИК пък трябва за заработи в периода от 15 до 19 август.

Днес+