DSC_1680

DSC_1680

4 г. след решение на ОбС още чакат местене на спирка

комплекс "П.Р.Славейков" още чакат спирката "Стандартизация" да бъде преместена.

В началото на годината екипът на Черноморие обяви новата си поредица - "По петите на поети обещания". В нея ще проследяваме, какво се е случило с много от ангажиментите, поети от съветници, община, културни институции и организации и защо не са реализирани до момента.

През 2011 година в местния парламент е входирана докладна записка от групата на БСП по искане на жители на 7 жилищни блока, разположени в района между бл. 63 и бл. 31 в комплекс "П.Р.Славейков" с искане спирка "Стандартизация" да бъде преместена. В момента на писмото, а и до днес, спирката се намира на средното платно на булевард "Проф. Яким Якимов". Достъпът до нея е труден, заради натоварения трафик. Заради опасност от инциденти, които там не са рядкост, живеещите в района са поискали преместването на спирката на по-удобно място.

Със решение на ОбС от 22-ри февруари 2011 година проблема трябва да бъде преодолян. Да, ама не. Въпреки гласуваното решение, маршрута на автобуси № 12а, 121 и маршрутка №2а да бъде изменен, а след като се направи петметрова настилка в отбивката между блокове с номера 33 и 32, спирка "Стандартизация" да бъде преместена от средното платно до блок 35 в комплекса, това все още не е факт.
"Изпълнението на решението на Общинския съвет се е забавило, заради проекта "Интегриран градски транспорт". Той предвежда да има промяна на транспортната схема, която включва и въпросния район. Някои от сега съществуващите спирки ще бъдат преместени. Реализацията на самия проект също има забавяне, заради обжалване на тръжни процедури. Това е причината и за неизпълнението на решението на ОбС", коментира пред Черноморие Андрей Рунчев от отдел "Транспорт" в община Бургас.
Съгласно проекта за интегрирания транспорт, трябва да бъде изградено и кръгово движение в района на КАТ. Процедурите по него още не са стартирали.
Дали новата транспортна схема ще включва преместването на спирка "Стандартизация" все още не е ясно. На живеещите в района не им остава нищо друго, освен да изчакат промените, за да видят, какво ще се случи.
Казус като този обаче обезсмисля инициативата на жителите на общината и решенията на Общинския съвет, след като те не се изпълняват.