minyori_stachka_5

minyori_stachka_5

49 миньори на бунт срещу неизплатени заплати е отказаха да излязат на повърхността и заявиха, че ще останат там, докато не им изплатят изцяло заплатите за месец август и частично за месец септември.  Към исканията им се присъединиха и други техни колеги, които събират подписка за протестни действия. 

Поставена под натиск НЕК набързо успя да осигури близо 500 000 лева за заплати за месец август. Въпреки уверенията, че възнагражденията им са преведени по дебитните карти, мъжете не излязоха от рудника (до 16.30 часа).
Напрежението сред работниците в "Мина Черно море" назрява от месеци. В дружеството работят близо 530 души, изплащането на заплатите им редовно се забавя. Цялата продукция на въгледобивната мината е предназначена за  "Топлофикация Сливен". ТЕЦ-ът обаче не успява да се разплати с доставчика си заради непрекъснато натрупващите се задължения на НЕК към него. Трите дружества са затворени в кръг, но без да са равнопоставени. Мината и ТЕЦ-ът произвеждат и продават  продукцията си, като крайният продукт – ел.енергия, се изкупува от държавната енергийна компания. Държавата, обаче, не плаща редовно закупената енергия, с което лишава ТЕЦ-Сливен от възможността да се разплати със своя доставчик на въглища – "Мина Черно море".  Според изчисления на въгледобивното дружество в момента задължението на НЕК към мината възлиза на 1.4 млн. лв. Дружеството няма пари за заплати и за инвестиции, а това обрича най-старата мина по Българското Черноморие на фалит. Ако мината бъде обявена в несъстоятелност над 530 работници ще бъдат изпратени в бюрата по труда, по-голямата част от които са единствените работещи в семействата си. Със свързани дейности въгледобивното дружество създава поминък на още хиляди в региона.