52 аптеки във Варненско ще обслужват пациенти със скъпоструващо лечение Седем от аптеките се намират в областта, така че здравноосигурените няма да останат без необходимите им медикаменти, съобщават от пресцентъра на РЗОК-Варна.

По здравна каса ще предлагат лекарства и за пациенти с онкологични заболявания, редки болести и трансплантирани органи по една аптека в Аксаково, Девня и Белослав, а в Дългопол и Провадия – по две аптеки. Всяка аптека, която желае работи със здравната каса, може да сключи анекс с РЗОК и също да предлага и лекарства за онкоболни, пациенти с редки болести и трансплантации. Списъкът с аптеките, които ще изпълняват скъпоструващи рецепти, е изложен в РЗОК и ще бъде публикуван в сайта на НЗОК на адрес www.nhif.bg. 

Както е известно, от утре /1 март/, скъпоструващите лекарства за злокачествени новообразувания на млечната жлеза, ендометриума и простата вече ще се финансират от НЗОК. Пациентите ще ги получават по нова процедура чрез протокол с назначена терапия за лекарствени продукти от група I С. Лекарствата вече са включени в новия позитивен списък, който е публикуван на сайта на НЗОК.

За да се получават скъпоструващите лекарства за изброените заболявания по здравна каса, пациентите първо трябва да са с непрекъснати здравноосигурителни права. Здравният статус може да бъде проверен на сайта на Националната агенция по приходите www.nap.bg, както и на сайта на НЗОК. Втората стъпка за отпускане на лекарства по здравната каса е насочването на пациентите към лекуващите ги лекари от Специализираната болница за онкологични заболявания и УМБАЛ “Света Марина” във Варна. Там ще им бъдат подготвени документите от експертна комисия, за да им бъде издададен протокол за предписване на лекарствата, заплащани от НЗОК.

Третата стъпка е заверката на протокола в РЗОК. Това става лично и срещу представяне на лична карта. При невъзможност на болния да се яви лично, протоколът може да бъде получен от други упълномощени лица срещу представяне на документ. Протоколите за пероралните лекарствени форми се заверяват в РЗОК. Протоколите за инжекционните форми или за комбинирано лечение – инжекционни и перорални форми, се разглеждат в ЦУ на НЗОК, а след това се заверяват в РЗОК. 

След заверката на протокола пациентът е длъжен да отиде с рецептурната си книжка при личния лекар или специалиста, който ще издаде едномесечна или тримесечна рецепта за лекарствата, като остави копие от одобрения протокол. Рецептурните книжки се закупуват от пациента в аптеките, които имат договор със здравната каса, попълват се от личния лекар и се заверяват в стая 104 на РЗОК. В аптеката, където ще изпълнят изписаните лекарства, пациентът също трябва да предостави копие на одобрения протокол. 

Важно е да се знае, че протоколите важат шест месеца. Месец преди да изтече срокът им и след като е изпълнена и последната рецепта по тях, пациентът подготвя заверката на новия протокол в РЗОК. Изписаните лекарства по протоколите трябва да се получат до 15 дни от датата на издаването на рецептата.

 

 

Днес+