81 са случаите на корона вирус в страната. Снимката е илюстративна

81 са случаите на корона вирус в страната. Снимката е илюстративна

81 са случаите на корона вирус в цялата страна. Пациентите са в здравни заведение в София, Плевен, Габрово, Перник, Благоевград, Лом и Ловеч. 3 са новите случаи на корона вирус в Банско, след като преди ден там бе установено дете на 9 години, заболяло от вируса.

Трите нови случаи са на хора, които са работили на пистите в Банско. В студа става преохлаждане на горните дихателни пътища и възприемчивост към вируси. Регистрираните случаи доведоха до прекъсване на зимния сезон в Банско, Пампорово и Боровец.

"Забранява се влизането и излизането в Банско. Хората, които живеят там имат срок до 20.00 часа на 18-ти март да се приберат. Хората няма да имат право да излизат без основателна причина - отиване до магазин за хранителни стоки, аптеки, бензиностанции", каза генерал Венцислав Мутафчийски на извънреден брифинг на Националния кризисен щаб.

В града ще влизат камиони, които зареждат магазините за хранителни стоки и аптеките. Срокът на карантината, под която е поставен Банско е 14 дни.

В момента в хотелите в Банско има 200 чуждестранни туристи, които са настанени в хотели. Поетапно още от вчера е започнало напускането на тези туристи. Те са предимно от Израел и Великобритания, уточни министърът на външните работи Екатерина Захариева.

Населението на града е 10 000 души. Там има местно Районно управление на полицията.

Почетният консул на Държавата Израел в Бургас Орлин Мандов се е поставил под домашна карантина. Причината е, че е бил в Банско и е контактувал с израелски туристи. Едната туристка се е оказала заразена с корона вирус, след като се е прибрала в Израел и се е тествала.