Lekar3

Lekar3

9594 варненци смениха личния си лекар през юни

хората над 65 години, сочи справка за възрастовия състав на пациентите, предпочели да сменят личния си лекар. Най-малък е броят на пациентите на възраст от 0 до 2 години, чиито родители решават да лекуват децата си при нов общопрактикуващ лекар. Отказите на личните лекари да издават направления за посещение при лекар-специалист при необходимост на пациента от специализирана медицинска помощ са една от основните причини за смяна на личните лекари. Общопрактикуващите лекари могат да издават медицинско направление за консултация извън определените им дейности на пациенти до 18-годишна възраст еднократно за всяко остро заболяване. 
Сред най-честите въпроси на пациенти за правата им при общопрактикуващия лекар, отправяни към експерти в здравната каса, са въпросите за медицинските документи и безплатните манипулации, които осигуряват за пациентите от пациентската си листа личните лекари. Общопрактикуващите лекари издават безплатно медицинско свидетелство за сключване на брак, медицинско удостоверение за работа на пациенти от 16 до 18 години, както и подготвят документите за представянето на пациентите си пред ТЕЛК. При личния лекар не се заплаща и издаването на първични и вторични болнични листове.
Безплатни са също и манипулациите венозна пункция, вземане на кръв, подкожна, мускулна и венозна инжекция. Дейностите и манипулациите, които пациентите от пациентската листа на общопрактикуващите лекари ползват само срещу заплащане на потребителска такса, която се дължи при всяко посещение при личния лекар, са публикувани в приложение №10 от НРД 2012 за медицинските дейности, което може да бъде намерено на сайта на НЗОК на адрес www.nhif.bg.
РЗОК – Варна, напомня, че следващата кампания за смяна на лични лекари е през декември. Извън юни и декември личен лекар може да бъде сменен само по обективни причини, като смърт или закриване на практика на личен лекар, както и поради смяна на местоживеенето на пациента. 

Днес+