da_pomnim

da_pomnim

"Алеф" с призив към Стивън Спилбърг

световно-известния сценарист и режисьор Стивън Спилбърг за интерес от негова страна към приноса на българите в цивилизационното богатство на човечеството с акта на спасението на евреите от най-зловещата машина за масово изтребление в историята. Президент на "Алеф" е Алберта Алкалай, която активно е работила за фондацията на Спилбърг "Оцелелите от Шоа" и има благодарствено писмо от звездата за своя принос и работа по проекта да бъде запазена паметта на оцелелите. 

Чрез своите активности център „Алеф” ще популяризира уникалния акт на спасение на 50 000 български евреи по време на Втората световнa война и ще отдава дължимата почит и благодарност към онези българи, с принос за това.

С вълнуващия документален филм "Да помним" центърът ще отбележи 71-та годишнина от спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта. Точно на датата 10 март, когато са спрени ешалоните на смъртта, в културен център "Морско казино", зала "Петя Дубарова" в Бургас от 18.30 часа филмът ще бъде излъчен при свободен вход.

Точно преди 71 години, на 9 март 1943 г., след широк обществен натиск и надигаща се вълна на народно негодувание българският парламент отменя заповедта на правителството на Богдан Филов за депортация и така спасява всички евреи граждани на България от сигурна смърт. Решението е мотивирано от широко разгърналото се сред цялото общество движение за противопоставяне на нацисткия проект за тотално изтребление на един цял етнос. Интелигенция, църква, общественици, обикновени работници и селяни, държавни служители и политици независимо от партийната си принадлежност се обединяват около каузата да не дадат българските евреи за депортация и масово унищожение в Германия. Това е събитие без прецедент в световната история и неговото значение, като проявление на един колективен подвиг на българския народ, ще бъде все повече оценявано сред международната общост в бъдеще.

Вечерта, посветена на 71-та годишнина от спасяването на българските евреи, още веднъж ще напомни за бурните събития в годините на Втората световна война в България и Бургас. Местната общественост, заедно с депутати, общински съветници и кмета на града не са допуснали депортацията на нито един евреин. Филмът „Да помним” ще изнесе на повърхността малко известни факти за еврейската общност и за нейните спасители. Ще припомни имената на хората, които не са се  уплашили да отстояват своите човешки ценности в опасните години на война и репресии: тогавашният кмет на Бургас д-р Дянко Пръвчев, депутатът Петко Росен, големи търговци и индустриалци като Пеев, Мешков и Скрипалчев, Владимир Керин Любомир Зурков, Сава Димов, Александър Хаджипетров, Петър Велчев, Росен Чорбаджиев, Панайот Георгиев, Меню Владков, Жени Патева,  д-р Теодоси Болгуров и много други. 

С присъствието си на честването и със своята активна позиция най-младите ще докажат, че нищо не е забравено. Че не се плашат от пътуването назад в историята за да съприживеят изстраданото, да го изтълкуват по свой начин и да го отнесат към бъдещето.