BarRezovo

BarRezovo

Андрей Едрев сам маха незаконния си бар

Петко Арнаудов днес следобед.

Сутринта трябваше да започне принудително събаряне на незаконния коктейл-бар в присъствието на полиция и служители от общинска администрация в Царево. Определеният час за стартиране на акцията беше 10.00 часа, но заведението си работеше, както обикновено, а собственикът Андрей Едрев демонстрираше натрапчиво спокойствие и с нищо не показваше, че е притеснен от предстоящото събаряне. Пред журналистите той сподели, че не вижда драма в ситуацията, но смята, че събарянето е ненавременно и излишно и ще иска отсрочка за 25 септември, когато възнамерява доброволно да го разглоби и премахне.

В схемата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за концесията на Резовския плаж са допуснати 8 кв. м за заведение, но обектът няма разрешение за поставяне и в това отношение е напълно незаконен. Затова и заповедта на кмета Петко Арнаудов е за събаряне на цялото заведение, а не само на надвисналата в морето тераса.

"Общината не се самосезира, а цялата процедура е започната по искане на ДНСК. Това е факт. В един момент обаче излиза, че общината е виновна. От наша страна беше даден много дълъг срок, цял месец, и след това изчакахме още 10 дни съдът да се произнесе", коментира кметът Арнаудов.

В крайна сметка определението на Административния съд в Бургас отхвърля искането на „КД” ЕООД за спиране на предварителното изпълнение на заповедта на кмета, тъй като счита искането за недоказано и неоснователно. Един от мотивите е, че в жалбата си нарушителят не сочи никакви конкретни вреди, които би претърпял, нито доказателства, които да наложат отмяна на предварителното изпълнение на заповедта за събаряне. / Отделно от това съгласно чл.217, ал.1, т.11 и ал.2 от ЗУТ жалбите и протестите пред съда не спират изпълнението на заповеди по чл. 57а, ал.3 от ЗУТ /

Според началника на групата за охрана на държавната граница Диян Желязков коктейл-барът е опасно близо до турската граница. Между двата бряга българския и турския е само 12 метра и едно неразумно навлизане на някого малко по-навътре в реката може да създаде редица проблеми. Навлизането навътре от средата на реката към турския бряг вече е нарушаване на държавната граница. В такъв случай връщането на нарушителя може да стане през ГКПП в Малко Търново.

Днес следобед  в кабинета на кмета Петко Арнаудов собственикът на заведението в Резово Андрей Едрев подписа декларация, че в срок до 15 септември т. г. ще премахне за своя сметка барът на плажа.