DSC_2958

DSC_2958

Английският става задължителен в градините в Бургас овладяват базовия бизнес език 2 часа седмично.

"Ще назначим преподаватели и ще осигурим учебниците, така че разходът на родителите е нулев. Нека дадем на децата шанс за по-добра реализация. Така ще станат по-конкурентноспособни, за да не сме след години отново на последно място в Европа по размер на заплатата", каза кметът на Община Бургас Димитър Николов.
С тази инициатива на Общината английският език става част от официалната учебна програма на детските градини. Досега той се изучаваше на отделни места като извънкласна дейност, която се заплаща допълнително. От 1 септември започва съвместното организиране на процеса от Общината и директорите на учебните заведения. С изготвената учебна програма ще бъдат запознати най-напред всички родители. Тя касае 127 градински групи с 3893 деца. Община Бургас ще назначи на пълен щат 9 учители, които ще ги обучават на английски език.
Преди броени дни Българска аутсорсинг асоциация съобщи, че Бургас има потенциала в следващите 5 години да отвори 4000 работни места в IT сектора, но се усеща остро липсата на достатъчно квалифицирани кадри. Най-много се търсят хора с чужди езици и компютърна грамотност. Перспективата е дългосрочна и интересът на инвеститорите от аутсорсинг индустрията и туристическия бранш няма да намалее след споменатия 5-годишен период.