MFFV

MFFV

Ансамбли от Мексико и Япония на МФФ във Варна

във фестивала са подали 56 ансамбъла, представители на различни страни. От тях са селектирани състави от 8 държави, като румънският се е отказал да участва, тъй като не са поети транспортните му разходи до Варна.
Сред най-атрактивните гости са ансамблите от Мексико, Узбекистан и Япония. Участие ще вземат и състави от Сърбия, Словения, Турция, България.
Мексиканската група включва Варна в двадесет дневното си турне. Японският състав ще представи танци на племената, тъй като е от остров Окинава, населяван от над 200 племена. На 8 август зрителите могат да се насладят на българското участие с концерт-спектакъла на Родопа-Смолян.
В рамките на съпътстващата програма на фестивала са предвидени 14 концерта, 5 от които от 21:00 часа в Летния театър. Варненци и гости на града ще могат да видят и колоритното шествие, което започва от площад "Независимост" и завършва в Морската градина. На сцените в район "Младост" и "Владиславово" също ще се провеждат двудневни концерти.
За следващия фолклорен фестивал в рамките на кандидатурата на Варна за културна столица на Европа ще бъдат поканени участници от побратимени градове, които вече са били европейски столици на културата, каза Жасмина Василева, главен експерт на фестивала.
Всички прояви в рамките на ХХІ международен фолклорен фестивал са безплатни. Той ще продължи до 9 август 2012 г. 

Днес+