WP_20140928_010

WP_20140928_010

Арменската църква във Варна празнува 170 г. във Варна отпразнува 170 години от създаването си. За да отбележи светлата дата с голяма част от арменската общност в морския град, гост на тържествената литургия беше и кметът на община Варна Иван Портних. Той поздрави миряните, като сподели, че по време на службата се е молил за здравето и благоденствието на всички представители на арменската общност, които са неразделна част от варненската общественост. По време на

разговорите с хората в храма бе поставен и проблемът, свързан с арменските гробища, като кметът пое ангажимент за неговото разрешаване.
Домакини на събитието бяха председателят на църковното настоятелство на "Свети Саркис" - Масис Багдатян и Бардухимеос Акобян – свещеник. Арменската църква "Свети Саркис" е една от десетте арменски църкви в България. Съграждането й започва по инициатива на тогавашния народен първенец на Варненската арменска колония – хаджи Саркис Хайрабедян. През 2002 г. по инициатива на църковното настоятелство, с помощта на бизнес, организации и частни лица храмът бива обновен. Вече 170 години в църквата се извършват литургии, ритуали и звучи красива арменска църковна музика.