Арт проект на бургаски автори обикаля Европа Експозицията беше открита тази седмица в Барселона. Произведенията са създадени в рамките на проект "Иновативно занаятчийство", по който община Бургас си партнира с община Флоренция и още шест културни и образователни институции от Европа.

След няколко работни срещи, в рамките на които 24 художници и занаятчии – участници в проекта,  обмениха опит и идеи, през октомври миналата година започна същинската част от изпълнението на проекта – паралелно реализиране на четири арт инсталации - съответно в Бургас, Барселона, Лимож и Флоренция. Основно изискване към произведенията беше те да обединяват в едно изкуство и занаяти. Четирите творби бяха завършени до края на годината и от февруари до юни 2010 г. ще бъдат представени в рамките на пътуваща изложба. Тя тръгна тази седмица от Барселона, след което ще гостува в Лимож, Бургас и Флоренция.

"Пътят" е името на арт инсталацията, представяща Бургас в експозицията. Тя е плод на обединените усилия и творчески фантазии на бургаските художници Георги Динев, Анна Михайлова, Атанас Стоянов и занаятчиите Людмила Кутиева - стъклопис, Станко Киров - плетене на ракита и Митко Адамов - дърворезба. Пътят на духовното израстване на човека в хармония със законите на Вселената е основната идея, около която е създадена художествената инсталация, съчетаваща живопис, дърворезба, стъклопис, плетене на ракита и пластика. За направата й са използвани типично български материали - дъски от старинна врата и диканя, части от покрив на българска къща, ковано желязо, ракита. Разгънат куб с размери 2 х 2 х 2 м. формира основата на инсталацията. Седмолъчна розета, изработена от дърво, е разположена на основната равнина. Розетата е интерпретация на древен прабългарски календар. По своята същност тя представлява модел на времето, отчитащ часовете и дните на седмицата. Върху розетата има изобразени планети, използвани от древните българи като ориентири. Две пластични композиции, изработени от ракита, символизират Слънцето и Земята – разположени са  вляво и вдясно от основната равнина. Декоративно пластично решение от дърво и стъкло пресъздава символиката на вечния кръговрат и Вселената. Според авторите на произведението пресечна точка на всички пресъздадени в произведението символи е Човекът.

"Пътят" заедно с арт проектите на художниците и занаятчиите от Флоренция, Лимож и Барселона ще могат да бъдат видени в Бургас от 8 до 25 април 2010 г. в Изложбената зала към Дружеството на бургаските художници. Датите за изложбите в останалите градове са както следва: Барселона - 5-20 февруари; Лимож - 26 февруари-12 март; Флоренция - 21 май-4 юни.