DSC_0066

DSC_0066

Атанас Атанасов показва в изложба илюстрации към Едгар Алън По

, художникът рисувал по няколко варианта, докато се получи най-сполучливият. Така създал 20 илюстрации към книгата. Атанас Атанасов признава, че е не толкова мрачен като стиховете на автора и това си личи в рисунките му, които са заредени със светлина. Идеята да ги рамкира и покане в изложба също се родила случайно. 

DSC_0071След като получил покана да участва в изложба в столицата, той решил че има достатъчно картини на тема "Сън", които може да покаже. Така стигнал до прозрението, че илюстрациите могат да заживеят самостоятелен живот в арт пространство. Не закъсняла и поканата от галерия "Пролет", където за първи път в страната се показват илюстрациите.

Авторът решил, че освен в изложба, може да събере рисунките си и в едно оригинално библиофилско издание. Принтирал илюстрациите върху специална хартия, на която се четат и стиховете на По на български и в оригинал - на английски. Книгата е издадена в бутиков тираж от 50 бройки за ценители. Всеки лист е с размер на картина и може да бъде рамкиран. Книгата се продава и е на цена от 800 лева.

Снимки Етелка Пирева