Kader

Kader

Авторът на "Къщата на джамията" гостува за първи път в Бургас

от турнето му у нас, за да представи романа си.

Той разказва съвременната история на Иран по необикновен начин чрез съдбата на едно влиятелно семейство, обитаващо разкошната къща, която управлява градската джамия в Сенеджан от осем столетия. "Къщата на джамията" е многопластов разказ за богатството на иранската култура, сърцето на исляма и границите на човешката издържливост. Номинирана за "Любимата холандска книга на всички времена" (второ място) и преведена на 25 езика.

"Написах тази книга за Европа. В нея става дума за изкуство, за религия, за секс, за влиянието на радиото и телевизията. Отдръпвам завесата и показвам исляма като начин на живот. Видяното ще ви просветли. В "Къщата на джамията" съм вградил и стихове от Корана. Духът на Корана като книга – не като религиозно указание – е изключително важен за мен. Исках да разбуля кроткия, домашен ислям, не радикализирания ислям", споделя авторът.

Кадер Абдола е роден в Арак, Иран. Още много млад проявяват интерес към литературата и мечтае да продължи традицията на своя род като стане писател. От 1988 година живее в Холандия, където работи, учи езика и се запознава с холандската литература. През 1993 година публикува сборника с разкази "Орлите" и получава престижната холандска награда за дебют. Първият му роман "Пътешествието на празните бутилки" излиза през 1997 година. "Къщата на джамията" излиза през 2006 година и се превръща в бестселър - любима книга на читатели от различни поколения и с различен литературен вкус не само в Холандия, но и в много страни по света.

Премиерата на книгата е на 26-ти април от 18.30 часа в културен център "Морско казино" в Бургас.