RetroVarna

RetroVarna

Бащата на фолк дивата Преслава на ретро парад във Варна

ще се представят 62 автомобила и 10 мотора на колекционери от цялата страна.

Най-старият автомобил на парада ще пристигне от Бургас. Това е легендарният "Ford T" от 1913 г. , собственост на колекционера Тодор Деляков. Ще пристигне и неговият "Тriumph" от 1949 г. От Разград идва "Skoda Octavia Super" oт 1963 г. собственост на Пламен Велински.
Също от 1963 е "Trabant 600", с който от Добрич ще пристигне Колю Дончев, бащата на фолк певицата Преслава. От Хасково идва със своя модифициран "Merzedes-Benz 230 S" от 1936 г. конструкторът на хот род машини Кирил Николаев.

Край морето ще дойдат със скъпоценните си возила представители на повечето ретро клубове в страната – на български автомобилен клуб "Ретро" от София, както и на клубове от Пловдив, Благоевград, Стара Загора, Бургас, Елин Пелин, Ботевград, Разград, Добрич, Хасково и Дамския автомобилен клуб. 

Сред варненските возила в парада с особен интерес се очаква представянето на независимия колекционер Георги Бонин и неговия тим, на ретро тима "Перла" на популярния Николай Колев – Бижуто, на Иван Стратиев и участниците в председателствания от него автомобилен ретро клуб "Варна".

Силно е участието и на мотористите. Димо Димов от Варна ще се включи с "MZ Trophy", 250 кубика от 1967 г., а американецът от Хюстън, Тексас, Чарлс Харвин, който от 6 години живее в България, идва със своя атрактивен руски мотор с кош М 72, 700 кубика от 1953 г.

Екипажите се събират пред Катедралата днес от 14 ч. В 16 ч. колоната им тръгва по бул. "Мария Луиза" и бул. "Княз Борис I", после преминава по крайбрежната алея и финишира около 17 ч. на паркинга пред "Морско казино" до входа на Морската градина. Там автомобилите ще останат за радост на многобройните фенове на автокласиката до неделя.

Днес+