DSC_0870

DSC_0870

Белият кукер влиза в домовете в Странджа се провежда Кукеров ден или т.нар. странджански Кукер без маска. Белият кукер е обвързан с християнския празник Сирни заговезни – последният ден преди великденския пост, което пък е обвързано с деня, на който Христос трябва да се роди наново (да възкръсне). Едновременно с това в деня се кодира определена слънчева фаза. В случая обредността на странджанския кукер се изпълнява в периода на пролетното равноденствие. Кукера е Бога, който в обредната игра умира и възкръсва, като по този начин изиграва края и началото на живота на общността. Празнуването на Кукерът без маска е част от Живото наследство на Странджа и негово проявление днес е празника, който ни предстои да изживеем. Белият кукер е влизал в домовете и оборите на нашите предци, изпълнявал е древни практики за гонене на злото и е носел благоденствие, здраве и берекет. Предците ни са вярвали, че когато хората забравят своите светци и празници и спрат да ги почитат, то те стават недоволни и отмъстителни, насочват към хората отрицателни въздействия. И обратно – когато са били зачитани с всеобщи празници, са носели на хората дълъг и щастлив живот.

Празникът в Малко Търново ще започне днес в 09.30 часа с кукерско шествие, което ще тръгне от Младежкия дом и ще стигне до сградата на общината, където участниците ще бъдат благословени. След това на площад "Преображение" ще се изпълни ритуалното кукерско хоро. Кукерската дружина ще обходи целия град. Тя ще посети домовете, където стопаните се благославят за здраве и берекет през годината. А детска фолклорна формация "Зеленика" и фолклорен клуб "Настроение" ще изнесат празничен концерт.
В 17.30 часа - кукерската дружина отива в центъра на града, където ще представи  кукерския ритуал "Заораване" и традиционният обряд "Пали-кош", който символизира края на зимата и настъпването на пролетта. Празникът ще продължи със странджански хорà и веселие.