DSC_9347

DSC_9347

БФБ срещу уволнението на шефа на "Странджа" "Странджа" Стефан Златаров (на снимката в средата). Според БФБ причината за освобождаването му се крие в приемането на Общия устройствен план на община Царево, в който, според тях, няма екологична оценка и предвижда застрояването на 80 % от южното ни Черноморие.

"Ние от Българска Фондация Биоразнообразие остро се противопоставяме на това нерегламентирано и недостойно действие! Инж. Стефан Златаров винаги е бил човек с твърда позиция срещу незаконното застрояване на парка, защитавал интересите на природата срещу интересите на инвеститорите, водил съдебни и междуинституционални битки за запазването на Странджа. Той е човек, който трудно би приел да продаде позицията и убежденията си и който въпреки че неведнъж е бил заплашван от уволнение заради принципното си поведение, до този момент е успявал да запази поста си и да продължава нелеката работа по опазване на Природния парк. До днес, когато експертното правителство се освободи от поредния добър експерт, в името на очевидно по-важни корпоративни или инвестиционни интереси", се казва в писмото на БФБ.

Българска Фондация Биоразнообразие работи от 18 години в района в изключително добро партньорство с парка и в постоянни борби срещу презастрояването на южното Черноморие. "Стремежът ни винаги е бил да подпомогнем местната общност да развива природосъобразен бизнес, правили сме множество обучения, обменни пътувания в други държави, регистрирахме регионална марка "Странджа" за продукти и услуги, щадящи природата, помогнахме за изграждане на туристическа инфраструктура, правихме теренни проучвания, план за управление (не приет поради същия инвестиционен натиск), обучения и конкурси за деца и какво ли още не.

Затова не можем да гледаме безпристрастно унищожаването на всичко това! Убедени сме, че тези действия ще попречат и на бъдещото номиниране на природен парк Странджа за биосферен парк, съгласно програмата "Човек и биосфера" на ЮНЕСКО, което е на финалната права", се казва още в писмото на БФБ.